3,7 млн.лв. ще се използват за борба с АЧС » Съвети в земеделието

април 23, 2024

3,7 млн.лв. ще се използват за борба с АЧС

Акценти

  • В село Брест е засилен полицейският контрол над внасяните и изнасяни животни

200 прасета ще бъда умъртвени днес само в село Брест.

3 700 000 лв. са средствата, които Министерският съвет гласува за предотвратяване на Африканската чума по свинете (АЧС). Паралелно с това стана ясно, че са взети мерки за справяне с новооткритите огнища на зараза в плевенските села, съобщиха от БНР.

По информация на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, в шестте села има пунктове за дезинфекция. За ликвидиране на заболяването е необходимо да бъдат унищожени вирусоносителите. Такива са дивите прасета и прасета отглеждани в личните стопанства тип „заден двор“. Там няма мерки за биосигурност. Туристическият сезон вече е в разгара си, което също създава опасност от разпространение на вируса чрез пътникопотока.

Днес, 10 юли 2019 г., ще започне умъртвяването на животните в плевенските села.

Вчера, на 9 юли, заради потвърдените шест нови огнища на АЧС в област Плевен беше свикано извънредно заседание на епиозоотичната комисия. Бяха изготвени и актуализирани списъците на жителите, които отглеждат прасета в село Брест.

По данни на областния управител Мирослав Петров в селото се отглеждат 200 прасета. Миналата седмица в три населени места бяха евтаназирани общо 54 прасета. Заради голямата бройка на животните в село Брест е засилен и полицейският контрол над внасяните и изнасяни животни от населеното място.

Предвидено е във всички села в Плевенско да започне масирана информационна кампания. За целта ще бъдат раздавани бюлетини с подробна информация за заболяването, практика в други засегнати държави и поведението на хората в подобна ситуация.

 

Сродни публикации