6-те необичайни признака на дехидратация » Съвети в земеделието

юни 14, 2024

6-те необичайни признака на дехидратация

Акценти

  • При дехидратация тялото губи вода и важни електролити, като сол и калий

Всяко живо същество се нуждае от вода, за да оцелее.

Изпотяването, уринирането, повръщането или диарията могат да причинят прекомерна загуба на течност. Това допълнително увеличава нуждата от течности и повишава чувството на жажда. Точно тя е най-очевидният знак, че тялто е дехидратирано.

Дехидратирането е много опасно състояние. При него тялото губи вода и важни електролити, като сол и калий. Точно те му помагат да функционира нормално.

За съжаление признаците на дехидратация не винаги са толкова очевидни, колкото жаждата. По-долу са изброени шест изненадващи признака и симптоми на дехидратацията, а именно:

1. Лош дъх

Слюнката има антибактериални свойства. Дехидратацията може да попречи на организма да произвежда достатъчно слюнка.

2. Сухата или зачервена кожа

Хората, които са дехидратирани се потят повече. Страничният ефект е сухата кожа“.

Това казва д-р Хигинс.

Кожата може да изглежда и зачервена.

3. Мускулни крампи

Когато тялото ви губи достатъчно течност, то не може да се охлади адекватно. Това може да доведе до мускулни крампи, които могат да се случат по време на тренировка. Най-вече при горещо време.

„Колкото по-горещо е, толкова по-вероятно е да получите мускулни крампи и това е от чист топлинния ефект върху мускулите“, казва Хигинс.

Дори и в по-хладно време, дехидратацията е възможна, ако не пиете достатъчно течности докато тренирате. Симптомите могат да са по-леки или да се появят по-бавно. Дехидратацията носи същите рискове, независимо от температурата.

4. Студени и топли вълни

Други симптоми на дехидратацията включват топли и студени вълни. Може да се изпотявате обилно. В същото време кожата ви е хладна на допир.

Треска може да влоши дехидратацията. Колкото по-висока е температурата, толкова по-дехидратирни може да станете.

Ако температурата на тялото ви се понижи, то тази на кожата също ще се понижи и след това тя ще стане гореща, зачервена и суха на допир.

В този момент е важно да се охладите незабавно и да посетите лекар.

Прилагането на лед, хладни компреси и преместването в хладна зона са краткосрочни стратегии, докато не посетите лекаря.

5. Глад, особено за сладко

„Органите като черния дроб, които използват вода, може да изпитат трудности да освобождават гликоген и други вещества, така че в действителност да предизвикат глад за сладко“, казва Хигинс.

Макар че може да ви се похапва и солена храна, апетитът към сладкиши е по-често срещан. Тялото ви може да изпитва трудности с разграждането на гликогена, за да се освободи глюкозата в кръвта.

6. Главоболие

Дори леката дехидратация може да предизвика мигренозно главоболие.

Пиенето на пълна чаша вода и пиенето като цяло на повече течности през деня е лесен начин за облекчаване на болките от главоболието. Разбира се, ако дехидратацията е виновна за това.

 

За автора

Сродни публикации