34 млн. евро ще са помощите за възстановяване след природните бедствия » Съвети в земеделието

декември 01, 2023

34 млн. евро ще са помощите за възстановяване след природните бедствия

Акценти

  • България ще получи 2 258 225 евро

Средствата са осигурени от фонд „Солидарност“ и са предназначени за България, Гърция, Полша и Литва

Чрез Фондът „Солидарност“ на ЕС (ФСЕС) се осигурява финансова подкрепа на страните-членки засегнати от природни бедствия. През 2017 г. България и Литва пострадаха значително в резултат на наводнения. В Гърция земетресения нанесоха много щети, а Полша пострада от бури. В тази връзка от ФСЕС ще бъдат осигурени финансови средства в помощ на тези четири държави. Общата стойност на паричната подкрепа, която ще бъде изплатена е 34 млн. евро. Парите ще трябва да послужат за възстановяване след природните бедствия. Разпределението между четирите държави е, както следва:

  • България ще получи 2 258 225 евро. Средствата трябва да бъдат използвани за частично покриване на разходите за възстановителни дейности на основната държавна инфраструктура. През 2017 г. районът на Бургас беше засегнат от силни дъждове и бури. Те причиниха наводнение, което взе 5 жертви и засегна 6 000 души, 142 жилищни и над 1 200 нежилищни имоти. Силно повредени бяха още мостове, дренажни канали и подпорни стени на инфраструктурата.
  • Предвидено е Литва да получи 16 918 941 евро за възстановяване на щетите причинени от продължителните дъждове и наводнения през лятото и есента на 2017 г. Те са повредили отводнителни системи, язовири, пътища и земеделски земи.
  • 12 279 244 евро ще получи Полша. Финансовите средства ще бъдат използвани за възстановяването на щетите от силните бури и проливните дъждове в трите войводства — Куявско-Поморско, Поморско и Великополско. Природните бедствия са унищожили десетки хиляди хектара гори, реколта, транспортна и енергийна инфраструктура.

  • Финансовите средства, които ще получи Гърция са в размер на 2 535 796 евро. Те ще бъдат насочени за възстановяване на засегнатите части на остров Кос, който пострада от земетресение през юли 2017 г.
 

Сродни публикации