33 са вече огнищата на африканска чума при дивите свине » Съвети в земеделието

юни 10, 2023

33 са вече огнищата на африканска чума при дивите свине

Акценти

  • Необходимо е последващата репопулация да се направи със съответните мерки за биосигурност

С болестта Африканска чума по свинете в страната вече има 30 огнища при домашните прасета.

Те са в Северна България, а 6 от тях са в промишлени свинекомплекси. По темата в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ днес говори министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Последно на 27 юли е установено огнище тип домашна свиня. Нови случай има при дивите прасета. Вчера, на 8 август, бяха установени още 3 и с тях констатираните вече станаха 33.

Министър Танева коментира и драстичните мерки предприети от страна на Чехия за ликвидиране на заболяването. Сега там производството на свинско е само и единствено при условията на мерките за биосигурност. В случай, че и ние искаме да имаме местно производство е необходимо да се съобразим с мерките за биосигурност, обясни министърът. Там където липсват следва да бъдат изградени, а стопанствата – регистрирани.

Земеделският министър поясни, че се води комуникация, за да се осигури финансова подкрепа за реализирането на тези мерки. Така ще се даде възможност на стопаните да ги изпълнят, защото те не са нито скъпи, нито сложни, добави още министър Танева.

Необходимо е последващата репопулация да се направи със съответните мерки за биосигурност. Така ще може да се намали значително риска от разпространение, заразяване с АЧС и икономически загуби от нея.

 

Сродни публикации