Близо 30% са виртуалните овце и кози у нас » Съвети в земеделието

септември 22, 2023

Близо 30% са виртуалните овце и кози у нас

Акценти

  • Миналата година и евродепутатът Момчил Неков ангажира Брюксел с измамите

Животновъди искат справедливо разпределение на средствата за подпомагане.

Много пъти животновъдите у нас са алармирали за нередности с регистрацията на животни. Хората споделят, че некоректни стопани получават финансово подпомагане без реално да има за какво.

Това е основната причина за започналата инвентаризация от страна на експертите от БАБХ и практикуващите ветеринари.

Тук възниква и друг въпрос. От къде тези стопани с виртуалните животни ще осигурят такива за продажба на агнешко месо за празниците. Много от родните фермери са притеснени от нелоялните практики, които прилагат недобросъвестните стопани в бранша.

Започнаха и засилените тематични проверки на БАХ, с които ще се следи за качеството, състоянието и произхода на храните, а и не само.

На места у нас все още има забрани за транспорт и свободна търговия с дребни преживни животни. Заради чумата по овцете и козите може да останат много непродадени агнета. Животновъди се оплакват, че до три дни трябва да чакат становище на ветеринар за здравния статус на животното иначе не биха могли да го продадат. Това обаче до някъде отказва нетърпеливите купувачи и те прибягват до услугите на различни конкуренти.

Очаква се инвентаризацията да обхване стопанствата в цялата страна. Много от животновъдите, които са ощетени се надяват цифрите във Националната информационна система за регистрация, идентификация, проследяване на движенията и контрол на здравния статус на животните (ВетИС) да бъдат актуализирани и реални. Така стопаните ще могат да получават справедливо финансиране за животните си. Хората споделят, че близо 30% от овцете и козите у нас са само виртуални.

Миналата година и евродепутатът Момчил Неков ангажира Брюксел с измамите.

Големи са амбициите за реалното оценяване на ситуацията, въпрос на време е да видим дали ще има положителен резултат от започнатите проверки.

 

Сродни публикации