30 млн.евро ще им струва на румънците Африканската чума по свинете » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

30 млн.евро ще им струва на румънците Африканската чума по свинете

Акценти

  • Между 20 и 40 милиона евро са изплатените компенсации за случаите на превантивно умъртвяване на животни

Парите ще са само за обезщетения на земеделските стопани

Заради заболяването много от животните в северната ни съседка бяха умъртвени. За загубите, които са претърпели, свиневъдите там ще получат общо 30 милиона евро обезщетения. По данни на БНР до това решение се е стигнало на състоялата се българо-румънска земеделска среща в село Щръклево, Русенско.

15 на брой са вече румънските окръзите, където е регистрирана заразата. Тези данни са обявени от Ветеринарно-санитарната дирекция и защита на храните в окръг Гюргево. На територията на обявените огнища са умъртвени повече от 400 000 животни. За тях стопаните им са били обезщетени.

Между 20 и 40 милиона евро са изплатените компенсации за случаите на превантивно умъртвяване на животни. Това са цифрите потвърдени от Гюргевската дирекция. Предприети са засилени мерки за ограничаване на огнищата. Особено внимание се обръща на граничните райони.

Общо 21 са огнищата на границата с Русе. Намерени са три заразени диви прасета и са затворени всички пазари за животни. Тази мярка има за цел да ограничи заразата и навлизането й в България.

У нас още през пролетта са взети мерки, за защита на големите свинекомплекси. Там се отглеждат около 130 000 прасета.

 

Сродни публикации