27% от наемателите на пасища ще трябва спешно да купуват животни » Съвети в земеделието

май 20, 2024

27% от наемателите на пасища ще трябва спешно да купуват животни

27% от наемателите на пасища ще трябва спешно да купуват животни, за да изпълнят последно предложените изменения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ).
Проектът предвижда ползватели на затревени площи, които нямат животни, да закупят такива до 1 февруари 2016 г. Ако не го направят, общините ще имат основание да прекратят договорите с тях.
Цветан Димитров, заместник-министър на земеделието, заяви, че заявените за подпомагане пасища са 4,7 млн. дка. Тъй като 27% от наемателите нямат животни, излиза, че около 1,3 млн. дка остават непокрити с животни, както изисква законът. Така до 1 февруари наемателите трябва да закупят 130 хил. животни, което според Цветан Димитров е малко вероятно да стане.
Към днешна дата, като се сметнат всички пасищни животни, които имаме в България – овце, кози, крави, биволи и коне, на животно се падат около 4 дка, при норматив в Европа 10 дка, обясни Димитров.
„Европейското законодателство дава две възможности за пасищата: животните да пасат там или някой да се разхожда и да ги поддържа. Ние като държава избираме да стимулираме увеличаването на животните“, обясни заместник-министърът.
Хората, които нямат животни, няма да получават директни плащания за наетите пасища, стана ясно на заседанието на комисията.
Общините ще загубят 60 млн. лв. приходи от развалянето на договорите, заяви пред комисията Петър Петров от НСОРБ.
Той посочи, че авторите на проекта не са оценили отражението му върху общинските бюджети. Местната власт оспорва и предвидените в проекта глоби за кметовете.
Експерт от агроминистерството обаче оспори тази цифра като каза, че приходите на годишна база от ползватели на пасища от общинския фонд без животни са около 3 млн. лв.

 

За автора

Сродни публикации