24 родни фирми участват на изложението „Зелена седмица“ » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

24 родни фирми участват на изложението „Зелена седмица“

Акценти

  • На изложението тази година ще вземат участие над 1 700 изложители от 65 държави

В Берлин за 84-ти път се провежда един от най-престижните форуми за храни и селскостопански продукти

В края на миналата седмица стартира изложението „Зелена седмица“ в Берлин. Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева откри българския щанд.

Това е 84-тото провеждане на международния форум за храни и селскостопански продукти. В него, тази година участват над 1 700 изложители от 65 държави. На едно от най-престижните събития в областта на земеделието, градинарството и хранително-вкусовата промишленост те ще покажат своите продукти. Тази година страна-партньор на  изложението е Финландия. То ще продължи от 18 до 27 януари.

За 30-ти път страната ни участва в изложението. Щандът ни е с площ над 124 кв. м, а участниците от България са общо 24 фирми. Там те ще представят своите продукти. Посетителите ще имат възможността да опитат много от традиционните ни храни. На щанда ще бъдат представени биологичен и конвенционален пчелен мед, вина, месни и млечни продукти, лютеница, конфитюри, сладка, био зеленчуци. За ценителите на етеричните масла ще бъдат показани и козметични продукти, в чиито състав влизат българската роза и лавандула.

Зам.-министър Кръстева се срещна и с румънския си колега Петре Деа. Тема на дискусията помежду им бяха Африканска чума по свинете, законодателните предложения на Европейската комисия относно бъдещата ОСП след 2020 г. Стана сно, че и двете страни са на едно мнение за таваните на директните плащания и външната конвергенция.

Планирано е зам.-министър Кръстева да се срещне и с федералния канцлер на Германия Ангела Меркел. Тя ще участва и в 11-тата Среща на върха на земеделските министри. Темата, която ще бъде дискутирана по време на мероприятието е: „Земеделието става дигитално – интелигентни решения за бъдещото земеделие“.

 

Сродни публикации