225 домашни прасета са евтаназирани в Плевенско » Съвети в земеделието

май 25, 2024

225 домашни прасета са евтаназирани в Плевенско

Акценти

  • Очаква се да излязат и резултатите от взетите 480 кръвни проби от 10-километровата зона

Към момента незасегнати от АЧС са 5 общини в областта.

Заради разпространяващата се у нас Африканска чума по свинете (АЧС) в област Плевен до 18 юли 2019 г. в 4 населени места бяха евтаназирани 225 прасета от лични стопанства, предаде БТА. Хуманното умъртвяване на животните е една от мерките за ограничаване разпространението на вируса.

Заболяването е засегнало три общини в региона, а именно: Никопол, Гулянци и Левски. В трикилометровата зона около огнищата са евтаназирани всички прасета от личните стопанства. Очаква се да излязат и резултатите от взетите 480 кръвни проби от 10-километровата зона.

Тази седмица в областта приключва информационната кампания сред населението. Според експерти най-доброто решение за защита от болестта е клането на домашните животни. Те напомнят, че ваксина срещу заболяването няма и надеждата за лечение на заразените животни към момента е нереалистична.

За сега в областта незасегнатите общини са:

  • Долна Митрополия;
  • Искър;
  • Кнежа;
  • Червен бряг;
  • Пордим.

До момента вече има установени опити за укриване на домашни животни. От МВР са реагирали бързо на сигналите и апелират за коректно отношение от страна на животновъдите, защото подобни действия създават опасност за разпространение на вируса.

 

Сродни публикации