2013 завършва с инфлация малко под 1 процент » Съвети в земеделието

май 19, 2024

2013 завършва с инфлация малко под 1 процент

С малка средногодишна инфлация от 0.9% спрямо предходната година завърши 2013 г. След като през последните няколко месеца ръстът на цените постоянно спадаше под нулата, в последния месец на годината увеличението е било с 0.3% спрямо ноември. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за инфлацията през декември. На годишна база през декември отново е имало дефлация – от 1.6%. През септември понижението на цените на годишна база достигна същото ниво, което беше рекорд от 1999 г. насам.
Лошата дефлация

Основните причинители на леката месечна инфлация през декември са стоковите групи „развлечение и култура“, които поскъпват с 3.4%, както и транспортът – с 1.1%. Цените на хранителните стоки също са се задържали на нивата от ноември. Те бяха основният източник на дефлация досега.

Продължителната петмесечна дефлация между април и август, последвана от колебливи ръстове и спадове през втората половина на годината, беше негативен сигнал за икономиката, защото обикновено означава слабо вътрешно търсене. Това принуждава търговците и бизнесът да свалят цените, което свива маржовете и печалбите им. Така дефлацията влияе отрицателно и на приходите от косвени данъци в държавния бюджет, които така или иначе са заложени на сравнително високи нива за 2014 г. От друга страна, лекото покачване на цените е здравословно за икономиката.

Според Георги Ангелов от „Отворено общество“ спадът през 2013 г. се дължи основно на административното намаляване на цената на тока, но е свързан и с външни процеси. През последната година имаше спад на инфлацията в ЕС, някои от суровините също поевтиняха. „Еврото също поскъпна, което прави вноса по-евтин“, казва икономистът.

Каква ще е тази година зависи и от фактори като котировките на петрола на международните пазари и на цените на храните в Европа. Прогнозата на Евростат е те да поскъпнат с 1.8% на европейските пазари през декември, което автоматично ще се отрази и на цените в България. Георги Ангелов смята, че през тази година ще действат по-малко дефлационни фактори, но все пак ще се запази същата посока, просто в по-малък мащаб. „В някакъв момент може дори да постигнем положителна инфлация“, допълва той. За малко по-висока инфлация (или по-ниска дефлация) ще работи и политиката на Европейската централна банка за облекчаване на паричната политика.

Животът на най-бедните 20% от домакинствата в България пък е поевтинял най-много за година. През декември спрямо същия месец година по-рано спадът за малката кошница е по-голям от този на голямата – с 2.6%.
Сезонни ефекти

С настъпване на зимния туристически сезон през декември се покачват и цените на услугите за почивка и туристически пътувания. Ръстът там е с 13.8% спрямо ноември. Подобна е тенденцията и при краткосрочното настаняване, където увеличението е с малко под 8%.

Най-много са поевтинели плодовете (с 6.7%), а зеленчуците са поскъпнали с 4.6%. На годишна база най-голямото поевтиняване продължава да е при електро- и топлоенергията (с около 11%). Това обаче се дължи на изкуствено понижените цени на тока и парното през 2013 г.

 

За автора

Сродни публикации