2 до 8 години затвор грозят Нено Димов, ако се докаже, че е виновен » Съвети в земеделието

април 10, 2021

2 до 8 години затвор грозят Нено Димов, ако се докаже, че е виновен

Снимка от Investor

Акценти

  • Нено Димов остава в ареста за 72 часа

След като министърът на околната среда и водите Нено Димов подаде оставка, тя беше приета. Удължена е и мярката му за неотклонение. Екоминистърът остава в ареста за 72 часа.

Срещу министър Димов вече е повдигнато и обвинение за умишлена безстопанственост. Ако се докаже, че е виновен, той може да получи наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години. За това съобщава Ангел Кънев, наблюдаващ на разследването в Специализираната прокуратурата.

До момента са събрани 8 тома доказателства, от които става ясно, че министърът е нарушил законодателството.

„Министърът на МОСВ в разрез със Закона за водите в разрешавал водоползване от язовир „Студена“ за промишлени нужди на определени дружества, въпреки че е бил надлежно информиран писмено, че нивото на язовира намалява.“ Това каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг.

По думите на наблюдаващият прокурор може да се направи обосновано предположение и, че длъжностното лице министърът на околната среда и водите с поведението си е осъществил престъплението.

„Разбира се дали е виновен, или не, ще каже съдът. Презумпцията за невинност е категорична. Събираме доказателства във всички посоки, като в хода на разследването бяха извършени и няколко претърсвания както в служебни помещения на ВиК оператора и МОСВ, така и в домовете на бившия областен управител, бившия кмет и бившия управител на ВиК дружеството“, допълни той.

От служебните помещение и от дома на министър Нено Димов са иззети и документи, касаещи дружество „Юлен“ и концесиите му.

„На този етап събраните доказателства в тази посока все още не са категорични и не са достатъчни да се направи обоснован извод дали има, или няма извършено престъпление“, посочи Кънев.

По думите му, ако министърът бе изпълнил служебните си задължения и не бе отпускал обем вода за промишлени нужди, язовир „Студена“ щеше да има над 7 милиона кубични литра вода. А това е достатъчно, за да няма воден режим в Перник.

„Министърът, въпреки намаляващият приток в язовира, за което системно е уведомяван, тъй като ВиК операторът е изпълнил съответните си задължения, е продължавал да подава едни и същи количества за промишлено водоползване към дружествата „Стомана Индустри“, като обемите, които са давани, обичайно на месец са от 280 милиона кубични метри за едното дружество до около 100 милиона за другото“, добави наблюдаващият прокурор.

„Категорично предмет на проверка са и всички действия, свързани с ремонта на язовирната стена, пасарелката в язовир „Студена“, които се извършват със заем от Световната банка. Предмет на разследване са и изясняваме в хода на наказателното производство всички обстоятелства, свързани с управлението на водния ресурс от страна на МОСВ и съответните длъжностни лица, включително и министъра на околната среда и водите. Така също се изследва и цялата деятелност на длъжностните лица от оператора на този воден ресурс: служителите на ВиК дружеството. Разследват се и честите аварии в дружеството и действията на длъжностнире лица“, добави той.

Кънев обърна внимание на факта, че 51 % от собствеността на ВиК-Перник са на МРРБ.

 

За автора

Сродни публикации