18 млрд. лв ще получи България от ЕС » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

18 млрд. лв ще получи България от ЕС

Акценти

  • 4-те млрд. лв. ще бъдат насочени за регионалното развитие, пътищата, екология и социални проекти

Средствата са увеличени с почти 4 млрд. лв. и ще бъдат отпуснати за периода 2020-2027 г.

Вчера на изслушване в Европейския парламент евродепутатът Андрей Новаков успя да договори рекорден размер средства за България. Увеличение с почти 4 млрд. лв беше одобрено с 460 гласа „за“. В настоящия програмен период за страната ни средствата са 14,5 млрд. лв., а за 2020-2027 г. ще получим цели 18 млрд. лв. Това стана ясно след като ЕП прие регламента за европейските фондове.

Като докладчик по регламента в продължение на почти година Новаков води преговори, за да постигне невиждания резултат вчера.  Досега такава сума страната ни не е получава от ЕС.

Съгласно одобрения регламент европейски средства ще бъдат инвестирани с приоритет в обезлюдените райони, които са в демографска криза.

Паралелно с увеличението на средствата по еврофондовете Новаков успя да запази съфинансирането за най-бедните общини. По искане на ЕК, то трябваше да бъде повишено на 30 %, но ще се запази на 15 %, както беше досега.

Тъй като за страната ни най-важни са кохезионният, за регионалното развитие и социалният фонд, увеличението на европарите, а именно 4-те млрд. лв. ще бъдат насочени за регионалното развитие, пътищата, екология и социални проекти. Фокус в кохезионната политика ще са проблемите на хората с увреждания, бедността и борбата с демографската криза.

По думите на Новаков до Великден трябва да приключат преговорите със Съвета и ЕК за одобрените вчера цифри. Така ще може по време на този мандат ЕП финално да ги гласува.

 

Сродни публикации