158 кг свинско месо конфискуваха на румънската граница » Съвети в земеделието

юли 24, 2024

158 кг свинско месо конфискуваха на румънската граница

Акценти

  • До момента екипите на ОДБХ са унищожили принудително 103 прасета в нерегламентираната ферма на Стоян Стоянов край бившето летище Добрич

Само за миналата седмица през двата гранични пункта Кардам и Дуранкулак са конфискувани 158 кг свинско месо.

Това съобщи шефът на ОДБХ д-р Борислав Каменов, по време на заседанието на епизоотичната комисия.

Месото е било открито основно в румънски граждани. То е предадено на Екарисаж за унищожаване, допълни д-р Каменов.

Заради силния трафик през почивните дни, от петък до неделя, ОДБХ е наела служители на граждански договори, които дежурят денонощно на граничните пунктове и проверяват автомобилите. От петък до неделя през ГКПП Кардам са минали 12 000 коли, каза д-р Каменов.

До момента екипите на ОДБХ са унищожили принудително 103 прасета в нерегламентираната ферма на Стоян Стоянов край бившето летище Добрич. Според справка от общините, за умъртвяване остават още около стотина прасета в цялата област. Голяма част от животните в задните дворове са заклани доброволно от стопаните си. „Важно е хората да знаят, че нашата цел е не да убием животните им, а да спасим бъдещето на свиневъдството. Големите европейски държави се бориха с години с африканската чума“, подчерта д-р Каменов.

До 20 август трябва да бъдат изготвени списъците със закланите прасета, за да могат стопаните да получат по 300 лева обезщетение от държавата.

 

За автора

Сродни публикации