150 лева ще е възнаграждението за отстрел на дива свиня в обявените зони » Съвети в земеделието

април 22, 2024

150 лева ще е възнаграждението за отстрел на дива свиня в обявените зони

Акценти

  • Агенция „Пътна инфраструктура“ извършват дезинфекция на пътни артерии и тир паркингите, защото там се събират отпадъци и са рискова точка за пренасяне на заразата

Разширява се обхватът на мерките срещу Африканската чума по свинете (АЧС).

Това обяви на брифинг пред журналисти министър  Десислава Танева след заседание на Централния епизоотичен съвет към Министерски съвет.

Тя уточни, че мерки продължават да се прилагат съвместно с останалите институции:

  • Министерство на вътрешните работи (МВР);
  • Министерство на отбраната (МО);
  • Министерство на околната среда и водите (МОСВ);
  • Агенция ,,Пътна инфраструктура” (АПИ).

Десислава Танева съобщи, че финансовото възнаграждение за отстрел на дива свиня се увеличава на 150 лв. в 20-километровите зони около огнищата и добави, че контролът на движението в тях се засилва.

МОСВ също ще предприеме мерки, съвместно с Изпълнителна агенция по горите, за намаляване популацията на дива свиня в националните паркове.

Министър Танева уточни, че пристанища, летища и гари са определени като рискови точки заради отпадъците от туристопотока. По отношение на тези точки ще бъде издадена заповед от министъра на транспорта за дезинфекциране и събиране на отпадъците.

Служители на МВР проверяват автомобили, преминаващи през Гранично контролно-пропускателните пунктове (ГКПП). В районите, където има регистрирани случаи на заболяването, се инспектира всяко едно превозно средство. Агенция „Пътна инфраструктура“ извършват дезинфекция на пътни артерии и тир паркингите, защото там се събират отпадъци и са рискова точка за пренасяне на заразата.

Десислава Танева допълни, че от регистрирането на първото огнище от тази година, се прилагат мерки за борба със заболяването. Те се осъществяват чрез Областните епизоотичните комисии, които са под председателството на областните управители и включват всички служби по места на МЗХГ.

,,Към момента са установени 15 огнища на африканска чума при домашни свине и 15 при диви прасета. До края на деня се очаква да бъдат локализирани още два случая на заболяването. Изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев припомни, че основна заплаха за разпространение на болестта са хората.

 

За автора

Сродни публикации