15% от произведения тютюн у нас се продава нелегално, твърдят търговци » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

15% от произведения тютюн у нас се продава нелегално, твърдят търговци

15% от тютюна в страната се продава нелегално, заради което бюджетът губи милиони от акцизи. Тези данни бяха представени пред парламентарната земеделска комисия по повод внесения от ДПС нов Закон за тютюна.

Проектът предвижда да бъде създадена Изпълнителна агенция по тютюна, браншът да се ръководи от Националната камара по тютюна, както и да бъдат създадени регистри на производителите и на изкупвачите.

Вносителите обясниха, че е предложен изцяло нов закон, за да не се правят над 20 корекции в сегашния. Според тях се предвижда да бъде създадена Национална камара по тютюна, защото е необходимо да има организация, в която да се включат производители, търговци и преработватели, за да се решават проблемите в сектора. Нужен е и диалог между различните страни, защото всяка година имало напрежение при изкупуването и окачествяването на тютюна.

Цветан Филев, председател на Национална асоциация на тютюнопроизводителите, припомни, че  след либерализацията на пазара при предишния кабинет е имало увеличение на цените на тютюна, но сега на преден план излезли и негативи. В сектора има частична анархия и несигурност за всички по веригата, смята производителят. Той се застъпи за създаването на регистър на производителите и обработваните от тях площи, както и на търговците.

Необходима е преработка на законодателството, а фермерите искат сигурност за всички – от производството до реализацията на тютюневите изделия, заяви Филев.

Николай Тончев, изпълнителен директор на фирма, която изкупува тютюн, заяви, че в момента сегашният закон не действа и има пълна анархия при продажбата на суровината.

„Сега 15% от тютюна в страната минава през сивия сектор, което са загубени за бюджета между 400 и 600 млн. лв. от акцизи. Навсякъде в страната се предлага нелегален нарязан тютюн“, твърди той. Според Тончев новото законодателство ще създаде разходи за фирмите, но те са съгласни с това, за да има прозрачност в сектора.

Арбен Мименов, председател на Сдружението на производители на ориенталски тютюн, коментира, че при ориенталските тютюни цените не са се вдигнали при либерализацията на пазара. „Мен главно ме интересува защитата и спокойствието на тютюнопроизводителите. Липсата на регистър и отношението на фирмите към производителите беше показателно при последната кампания – ако фирмата има 100 договора в едно село, изкупува по 25 и си тръгва без обяснения“, даде пример той.

Производителят също се застъпи за създаването на регистри. Той призова законът да бъде разгледан, за да имат сигурност земеделците, че в определен срок тютюнът ще бъде изкупен.

Той посочи още, че в момента много хора намират спасение в производството на тютюн като алтернатива на безработицата. Новите производители обаче не могат да ползват подпомагането, което се изчислява за референтен период.

Цанка Кемалова, председател на Асоциацията на тютюневата индустрия, заяви, че сега регламентите за производителите на цигари са много по-строги, отколкото за производителите на тютюн. Никой не знае какво точно се случва с произведения тютюн, каза тя и се застъпи за промяната в законодателството.

„За година седем пъти са нараснали количествата иззет от полицията контрабанден тютюн, който надхвърля два пъти продадения в страната легален тютюн за пушене. Това е селски манипулиран тютюн, примитивно нарязан“, твърди тя. Според нея, ако се въведе уведомителен режим за изкупвачите, това ще действа превантивно спрямо сивия сектор.

„Най-после държавата се събуди и направи нещо за легалния бизнес“, оцени тя проекта.

Директорът на Института по тютюна доц. Стефка Киркова се обяви против проекта, тъй като създаването на Изпълнителната агенция по тютюна иззема функциите на други ведомства, включително и на научното звено – например изследванията и анализите на суровината, които, според проекта, трябва да са в акредитирани лаборатории.

Според депутата от ГЕРБ Георги Андонов има нужда от промяна на законодателството. „Но в този проект акцентът е върху търговците и няма да се реши проблемът с незаконната продажба на рязан тютюн“, смята той. При създаването на една свръхагенция дейността й няма ли да се дублира с тази на Агенция „Митници“, попита народният представител.

С новия закон се нарушават пазарните принципи, заяви Стефан Господинов от ГЕРБ.

Депутатът Спас Панчев предложи субсидиите да се дават за количество и качество, а не за референтен период, тъй като така ще има ощетени производители.

Въпреки ожесточената дискусия проектът мина на първо четене в комисията.

Пред депутатите агроминистърът Димитър Греков коментира още веднъж конфликта с изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Мирослав Николов. Греков обясни, че му се е налагало да се застъпва за общини и фирми, на които с месеци се бавят плащанията по спечелени проекти.

Той заяви, че комуникацията с ръководството на Фонда е изчерпана, а утре е много важно да бъде проведен насроченият Управителен съвет, който трябва да реши разпределянето на евросубсидии.

Промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия, внесен от Алиосман Имамов и група народни представители от ДПС, бяха одобрени от комисията по икономическа политика към Народното събрание.

Законът предвижда контрол не само върху тютюневите изделия, но и върху суровината за тях – суровият тютюн, подчерта от своя страна зам.-министърът на финансите Людмила Петкова по време на дебатите в комисията.

Според вносителите поправките ще върнат справедливите отношения между производителите и изкупвачите на тютюн.

Представителите на бизнес организации обаче коментираха, че текстовете връщат централизацията, което противоречи на идеята за разширяването на пазара. „Сега ще има по-големи регулации и от времето на фонд „Тютюн”, коментира Тодор Стайков от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Текстовете предвиждат създаването на нова агенция по тютюна, което ще увеличи разходите на държавата за администрация и други, свързани с дейността на новата структура, отбеляза той.

Според депутата от БСП Корнелия Нинова обаче либерализацията в последните три години е показала всички дефекти и пороци на системата. Явор Куюмджиев допълни, че „по-лошото от държавния монопол е само частният монопол”.

Вносителят на текстовете Алиосман Имамом допълни, че анализите на авторите на законопроекта са показали, че либерализацията е тясно свързана с ръста на контрабандата на тютюневи стоки. В много държави е запазен тютюневият монопол, допълни още той.

 

За автора

Сродни публикации