1,5 млн.лв компенсации ще получат русенските свинекомплекси » Съвети в земеделието

април 23, 2024

1,5 млн.лв компенсации ще получат русенските свинекомплекси

Акценти

  • Разградска фирма, която ще извърши дезинфекцията и обеззаразяването на обектите в областта ще получи 720 хиляди лева

В село Николово вече приключи евтаназирането на прасетата.

1,5 млн.лв. компенсации са заложени в обществена поръчка, обявена от Българската агенция по безопасност на храните. Изпълнителите по нея са избрани чрез договаряне. Средствата следва да бъдат разпределени между трите свинекомплекса в Русенско като компенсация за загробването на животните и за дезинфекция, предаде БНТ.

Всяка от индустриалните ферми ще получи между 300 и 600 хиляди лева. Разградска фирма, която ще извърши дезинфекцията и обеззаразяването на обектите в областта ще получи 720 хиляди лева.

В село Николово вече приключи умъртвяването на животните, но в другите две села още не е.

Във връзка с възможността от разпространение на заразата на Дунав мост са засилени мерките за контрол и проверките.

Конфискуват се всички колбаси и месото, с което пътниците се опитват да пресекат границата. Продуктите се съхраняват в специален фризер.

За близо месец са иззети около 60 кг храни с животински произход. Те са били конфискувани от български граждани, идващи от чужбина. В нито един от продуктите не е установено наличие на Африканска чума по свинете.

Продължава провеждането на мерките за контрол в по-малките индустриални комплекси в региона в селата Писанец, Щръклево и Караманово. Там се отглеждат общо 10 хиляди животни.

 

Сродни публикации