По 15 лв за овца-майка и/или коза-майка става помощта de minimis » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

По 15 лв за овца-майка и/или коза-майка става помощта de minimis

Акценти

  • Oбщият размер на финансовото подпомагане, което ще получат стопаните става 55 лв. на овца/коза

В резултата на разразилата се в страната чума по дребните животни през последните седмици напрежението между животновъдите и управляващите ескалира до протести в началото на таi седмица. Животновъдите се обединиха около идеите си за промени в размера на ставките за финансовото подпомагане, което получават. След проведени срещи между управляващи и представители на протестиращи бяха удовлетворени исканията на стопаните.

С решение на УС е одобрено увеличението на помощта de minimis  за овцевъдите и козевъдите. Така стопаните от засегнатите от чума по дребните преживни животни области, а именно общините – Болярово, Елхово, Малко Търново, Приморско, Созопол, Средец и Царево ще получат финансова помощта de minims в размер на 15 лв.за овца-майка и/или коза-майка. След това увеличение общият размер на финансовото подпомагане, което ще получат става 55 лв. на овца/коза.

Така животновъдите ще имат възможност да покрият загуби си в резултат на нереализираното мляко, ценовите разлики в изкупната продукция и затрудненията при изхранването на животните.

 

Сродни публикации