135 млн.евро отпусна Холандия за подпомагане на кръговото земеделие » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

135 млн.евро отпусна Холандия за подпомагане на кръговото земеделие

Акценти

  • Всяко домакинство в Бокстел се е включило в реализирането на идеята, инвестирайки по 2 000 евро за закупуването на около 20 ха земя около фермата

Нов тип стопанство беше създадено в Холандия. Целта е чрез него да се посрещнат предизвикателствата и последствията от глобалното затопляне.

В новото стопанство собствениците сами избират какво да произвеждат, освен това имат възможност от него да се снабдят с всички продукти, които са им нужни.

На 2,6 км от Бокстел, насред обширните ниви и пасища се отглеждат домашни птици, прасета, крави, има изградени парници и сглобяема къща. Тя представлява едновременно офис и кухня, пише „Франс прес“.

Особеното в тази идилична картинка е ,че стопанството е собственост на 200 семейства от Бокстел. То е уникална колективна ферма, създадена през 2016 г. от 42-годишния агроинженер Герт ван дер Вер.

Реализирането на идеята си той мотивира с разположението на страната му, която се намира под морското равнище. Това я прави много уязвима към последствията от глобалното затопляне и очакваното повишение на морските води. Този сценарии за развитие на бъдещето го тласка към търсенето на решение за промяна на производствената система и начина на хранене.

Именно чрез създадената ферма могат да се намалят нивата на въглеродния диоксид, отделян от отглежданите животни. Интересното е, че с цел намаляване на разходите агроинженерът е наел фермер, който да произвежда нужните храни както за местните жители, така и за животните.

Всяко домакинство в Бокстел се е включило в реализирането на идеята, инвестирайки по 2 000 евро за закупуването на около 20 ха земя около фермата. На тези площи сега се отглеждат 15 крави, 20 прасета, 250 кокошки носачки и 250 кокошки за месото им. Създадени са овощна градина, ниви и парници с двайсетина вида зеленчуци. Веднъж седмично местните, които са и инвеститори в стопанството го посещават, за да се заредят с необходимите им продукти. Те заплащат еднократна такса от 11 евро на човек.

Цели 60% от храната на тези 200 семейства се осигурява от колективната ферма.

Самият модел на фермата е нов за Холандия. Интересното е, че страна вече е вторият износител на селскостопански и хранителни продукти след САЩ. Причина за това е развитието на интензивното земеделие.

За съжаление именно то е сред основните причини за задълбочаване на климатичните промени. Затова в Холандия вече се зараждат и нови идеи за решаване на проблема, а също и за преосмисляне на начина на производство.

Фермата в Бокстел е добър пример как могат да се намалят парниковите емисии от складирането, преработката, опаковането и транспорта на хранителните продукти. Паралелно с това се намалява и разхищението на храни, което през последните години се превърна в сериозен проблем.

Кръговото земеделие в Холандия среща голяма подкрепа от страна на правителството, което за целта осигури на фермерите финансова подкрепа в размер на 135 млн. евро.

Фермата в Бокстел добре показва какви са резултатите от кръговото земеделие. Там животните свободно се разхождат в овощната градина, наторяват почвата, намаляват разпространението на плевелите, хранят се на воля със семенца и треви.

Съвместно с университета в Айндховен Ван дер Вер разработва проект за дрон за наблюдение отвисоко. Чрез него ще може да се следи състоянието на посевите и почвата. Роботи ще могат да помагат в брането на плодовете.

Предстои откриването на втора колективна ферма. Ван дер Вер вярва, че техният брой ще се увеличи сериозно в бъдеще.  Според него, когато тези стопанства станат 35 хил. на брой, ще може да се осигури изхранването на 17 млн. жители.

 

Сродни публикации