125 диви свине са отстреляни от началото на август на територията на СЦДП » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

125 диви свине са отстреляни от началото на август на територията на СЦДП

Акценти

  • Мъртвите животни, включително тези, които са отстреляни, задължително се унищожават, чрез загробване, след вземане на проба за АЧС

За първите 13 дни на август на територията на Северноцентралното държавно предприятие са отстреляни 125 диви свине, 36 са били уловени в специални стационарни капани.

Това съобщиха от пресцентъра на институцията.

Съоръженията са част от усилията за намаляване популацията на дива свиня и борбата с АЧС. Действащите капани в дивечовъдни участъци и държавни ловни райони към предприятието са 51. 14 от тях са новоизградени.

В териториалния обхват на предприятието действат и други 34 капана, които са в ловностопанските райони, стопанисвани от ловните сдружения.Масирани претърсвания за трупове на умрели диви свине извършват в горските територии служители на Северноцентралното държавно предприятие.

Общо 276 обхода, които задължително се правят без кучета, са извършили служителите на предприятието и териториалните му поделения за посочения период.

При претърсванията в горските територии на областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград, служителите са открили 83 мъртви прасета. Други 125 екземпляра са били отстреляни, през посочения период, при регламентирания индивидуален лов на дива свиня- също една от мерките за справяне с болестта.

Мъртвите животни, включително тези, които са отстреляни, задължително се унищожават, чрез загробване, след вземане на проба за АЧС.

От момента на действие на министерската заповед от 31 юли тази година на територията на СЦДП, случаите с потвърдени положителни резултати за АЧС са четири:

  • -в обхвата на ДЛС – Воден-Ири Хисар /землището на селата Завет и Осен/;
  • -на територията на ДГС – Свищов /землище на с. Вардим/;
  • -в обхвата на ДГС – Г. Оряховица край стражишкото село Ново Градище и на територията на ДГС „Сеслав“ – Кубрат;
  • -край с. Тетово.
 

За автора

Сродни публикации