120 млн. евро ще влязат в сектор „Пчеларство“ » Съвети в земеделието

април 22, 2024

120 млн. евро ще влязат в сектор „Пчеларство“

Акценти

  • Миналата година в ЕС 600 000 пчелари се грижеха за общо над 17,5 млн. кошера

Европейската комисия увеличи финансовата подкрепа с 12 млн.евро.

В рамките на следващите три години пчеларския сектор ще получи 120 млн.евро. Така Европейската комисия ще подпомогне селското стопанство и околната среда. Тази сума е с 12 млн.евро по-висока спрямо средствата отпуснати за периода 2017-2019 г.

В подкрепа на това, което ще направи ЕК еврокомисарят по земеделието Фил Хоган коментира, че пчеларството е важна част от хранително-вкусовата промишленост на ЕС. Чрез него се осигурява работа и се поддържат работните места в селските райони.

Предвидено е помощта от ЕС, удвоена с вноските на държавите-членки, да се прилага за националните пчеларски програми, които започват на 1 август 2019 г. и продължават до 31 юли 2022 г. Тези програми са разработени на национално равнище в сътрудничество със сектора. Чрез тях следва да се подобрят условията в него и търговията с пчелни продукти. Сред техните мерки попадат:

  • обучения на пчеларите;
  • подкрепа за започване на пчеларски бизнес;
  • борба с паразитите, увреждащи кошерите;
  • изследвания;
  • мерки за подобряване на качеството на меда.

Миналата година в ЕС 600 000 пчелари се грижеха за общо над 17,5 млн. кошера. Пчеларството се практикува във всички държави-членки на ЕС. В световен мащаб ЕС е вторият по големина производител на мед.

 

Сродни публикации