120 декара фотоволтаичен парк изчезна » Съвети в земеделието

май 30, 2024

120 декара фотоволтаичен парк изчезна

Германска фирма е демонтирала изцяло фотоволтаичния си парк край Търговище и е продала на старо неизползваните слънчеви панели”. Инвеститорът така и не дочакал НЕК да го свърже към мрежата си… през 2016 г. Така изгоря инвестиция за 9 млн. евро край търговищкото с. Буховци.

Монтирането на слънчевите панели започна през 2011 г. на площ 120-130 дка. На церемонията за символичната първа копка участва и депутатът от БСП Румен Такоров. Германската фирма “Прокон” купи земята за поставянето на панелите, а за монтажа им бе наета друга немска компания – “Юви Солар”. Паркът бе изграден и трябваше да се управлява от българското дружество на “Прокон” – “Прокон Солар България”.

Съдбата на фотоволтаичния парк за 4,2 мегавата се преобръща през 2012 г., когато в компанията пристига писмо от Националната електрическа компания, че не по-рано от 2016 г. мощностите могат да бъдат присъедини към мрежата и токът да се изкупува.

“Панелите стояха още година след това и инвеститорът ги демонтира и продаде като втора ръка, защото се амортизират, когато не работят. Земята остава собственост на “Прокон”. Отдаваме я под аренда с надеждата някой ден нещата да се случат”, разказа мениджърът на “Прокон Солар България” Веселин Станчев.

“Този фотоволтаичен парк бе изграден и след години чакане разглобен. Фирмата инвеститор “Прокон” имаше предварителен договор със съответното ЕРП – тогава Е.ОН, но не се стигна до окончателен договор за присъединяване към мрежата, понеже правителството (б.р. – на ГЕРБ) взе решение да не се присъединяват нови мощности”, каза Никола Газдов от управата на Българската фотоволтаична асоциация. Той е представител за България на “Юви Солар”.

От думите на Веселин Станчев стана ясно, че наред със соларния парк “Прокон” е развивала и екоземеделие. За целта под слънчевите панели били засети специални тревни смески. “Агропроектът се оказа успешен и дори донесе признание на различни форуми в Европа”, каза Станчев.

От “Прокон Солар България” не коментираха публикации в чуждестранни медии, че фирмата майка в Германия е пред фалит. Станчев обясни още, че едва ли някой от участниците в провалената инвестиция дължи неустойки на другия. Не се чакат обезщетения и от държавата.

Това е поредният чужд инвеститор, който се отказва от бизнес със зелена енергия у нас. Преди време италианската компания “Енел” се изтегли от страната, като продаде ветропарковете си у нас през 2013 г.

 

Скандал със земята при старта на проекта

Промяната на предназначението на земята под соларния парк край Буховци – от ниви в урбанизирана територия, доведе до скандал през май 2011 г.
“Правя една проверка за 300 декара – дали са преотредени от обработваема земеделска земя за фотоволтаици. Ако е така, ще поискаме оставка”, разгневи се тогава премиерът Бойко Борисов. Той обаче не уточни за кой от заместниците на земеделският министър Мирослав Найденов става въпрос – Светлана Боянова или Георги Костов. Така или иначе, до оставка не се стигна.

Гневът на Борисов бе заради влязла в сила законова поправка, която забрани да се променя статутът на плодородни ниви от 1-а до 4-а категория. За земята на парка се твърдеше, че е трета категория. Никола Газдов уточни, че след допълнителна проверка се оказало, че тя не попада в забраната.

За смяна на статута на земята, върху която “Прокон” разполага соларния парк, е кандидатствала “ГВП – ИмоИнвест” ЕООД, която се явява инвестиционен посредник.

 

За автора

Сродни публикации