12 са регистрираните случаи на трихинелоза у нас » Съвети в земеделието

юни 24, 2024

12 са регистрираните случаи на трихинелоза у нас

диво прасе

Акценти

  • Трихинелозата е опасна за човешкото здраве, затова не трябва да се консумира непроверено месо

Заразените диви свине задължително трябва да бъдат унищожени

Във връзка с предприетите мерки за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете ловците трябва да вземат проби от отстреляните диви прасета. Изследвания се извършват за проверка наличието и на зараза с трихинелоза.

В интервю за ИА „Фокус“ д-р Дафинка Иванова, началник отдел „Лабораторни дейности“ към изпитателна лаборатория при Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград е дала  повече подробности относно регистрираните досега случай на зараза. От началото на ловния сезон са установени 12 случая на трихинелоза при прасетата. В Кюстендил са открити 2 от животните, в Благоевград – 9, а в Сандански – 1.

След изследване на пробите, взети от животните, се осъществява връзка с ловеца, взел материала за изследване. Целта е откритото заразено животно да се изпрати към специалистите, за да го предадат те на екарисаж.

Трихинелозата е сред опасните за хората заболявания. При наличие на зараза признаците са по-общи. Неразположението започва с повишена температура, болки в мускулите и ставите, както и още симптоми наподобяващи тези на грипа.

След извършване на серологично изпитване може да се докаже заболяването, което е паразитно. Задължително е всички отстреляни диви свине да бъдат изследвани за наличие на зараза. Ако такава не бъде открита, то месото може да се върне за консумация. Препоръките на д-р Иванова са да не се консумира непроверено месо от диво животно.

 

Сродни публикации