116-ия Празник на розата и тази година е с много богата програма » Съвети в земеделието

юли 31, 2021

116-ия Празник на розата и тази година е с много богата програма

Акценти

  • В програмата са включени изложението на български хляб и традиционни ястия „Хлябът на българина“ и Фестивалът на виното розе

18 абитуриентки от Казанлък ще се борят за титлата Царица Роза 2019

116-ия Празник на розата ще започне с научна конференция „Българската маслодайна роза – история, традиции, наука“. Тя ще се състои днес, на 10 май от 12.00 часа в Музея на розата.

Конференцията е посветена на 150 години от създаването на Българска академия на науките. Неин организатор е Регионалният академичен център в Казанлък, който е част от Националната академична мрежа. Предвидено е в конференцията да участват представители на академичната общност в България. Те ще могат да представят различни интересни доклади и презентации във връзка с темата.

Предвидено е на 17 май в 19.00 часа на сцената на Дома на културата да се проведе спектакълът за избор на Царица Роза 2019. В него ще участват 18 абитуриентки от казанлъшки училища. Тогава ще бъде избрана и 51-вата Царица Роза, а водещ на спектакъла ще бъде Орлин Павлов.

В програмата са включени още и изложението на български хляб и традиционни ястия „Хлябът на българина“, а също и Фестивалът на виното розе.

Предвидено е да се проведе и традиционната „Улица на занаятите“, Цветният базар в парк „Розариум“ и Националното изложение за български производители „С любов към българското“.

Гостите ще могат да видят какво представлява ритуала „Розоварене“ в Етнографския комплекс до 9 юни, включително.

Програмата през празничните дни е богато подбрана, за да зарадва гости с различни интереси. Ще има много танцови мероприятия и надигравания.

На 2 юни ще се проведе и празничното карнавално шествие за Празника на розата. Очаква се в него да вземат участие повече от 4 000 участници.

 

Сродни публикации