10 млн. лева са щетите от руското ембарго » Съвети в земеделието

май 30, 2024

10 млн. лева са щетите от руското ембарго

Ембаргото за внос на земеделска продукция, което Русия наложи на страните от Европейския съюз, е нанесло щети на родните производители в размер на 10 млн. лева.

Сумата е изчислена на базата на нереализираните договори, съобщи министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на визитата си в Пловдив.
"Поне още толкова досега са и косвените щети, свързани със спада на цените на пазара и нереализираните продукти, най-вече плодове и зеленчуци", посочи Грудев.
Той добави, че през изминалите няколко седмици кризата е засегнала и сектор „Мляко и млечни продукти”.

Всичко това идва на фона на изключително тежката година, която нашите животновъди имаха. Един от най-сериозните проблеми, с които се сблъскаха българските фермери, е болестта "син език", която пламна почти в цялата страна. "Животновъдите търпят големи загуби, свързани с измирането на техните животни. Ето защо те ще получат компенсации, както за „синия език”, така и за загубите от руското ембарго", обяви Грудев.

По думите му парите ще започнат да се изплащат от следващата седмица. "Започват преговорите с ЕК за подпомагане между 50 и 75% от стойността на ваксината за „син език”, изтъкна още министърът. В края на тази седмица стартира и допълнителна помощ за овцевъдите, а от 14 октомври с актуализацията на бюджета ще започне и изплащането в сектор „Животновъдство”.

 

За автора

Сродни публикации