На 10 декември пчеларите излизат на протест » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

На 10 декември пчеларите излизат на протест

Акценти

  • Пчеларите искат в страната да се създаде акредитирана лаборатория за изследване и анализ на отровени пчели

Финансовите трудности провокираха хората да излязат и да защитят интересите си

Пчеларите у нас все повече негодуват заради положение, в което се намират. Тази година добивите на мед бяха малки, което на свои ред създаде още повече финансови проблеми за заетите в бранша. В тази връзка те подготвят протест, насрочен за 10 декември в София. Началото му е обявено за 13 ч. До 15 ч. пчеларите ще бъдат пред служебния вход на Министерството на земеделието, храните и горите. Така те ще изразят искането си да получат финансово подпомагане по схемата de minimis.

Най-наболелите проблеми в бранша са пет на брой. Те са описани в изготвената протестна декларация и част от тях вече са приети във Варна. Много от хората са изправени пред сериозни финансови трудности заради ниските добиви. Тази година метеорологичните условия бяха изключително неблагоприяти и пчелите не успяха да съберат достатъчно мед. Изкупните цени на продукцията останаха ниски и по данни на пчеларите са стигнали до нивата от 2003 г.

Към момента до Министерството на земеделието, храните и горите има подадени четири докладни записки. На миналогодишния протест на пчеларите от двама заместник-министри беше решено, че всяка година ще се осигурява финансиране по схемата de minimis.

Данните сочат, че тази година добивите в Ямболско, Кюстендилско, Благоевградско, а и не само са драстично намалели. На някои места в страната количеството мед е с 50 % по-малко от отчетеното през миналата година.

През последните години се обостря борбата между ползвателите на земеделски земи и пчеларите. Първите третират посевите си с препарати, които тровят пчелите, в резултат на което популацията им драстично намалява. В тази връзка едно от исканията на пчеларите е, в страната да се създаде акредитирана лаборатория за изследване и анализ на отровени пчели. Така те ще имат изготвени протоколи за резултатите и ще могат по съдебен ред да търсят правата си, ако те са нарушени.

Според разчетите им, средства в размер от 50 – 60 евро за пчелно семейството ще са достатъчни, за да се покрият част от разходите за труда, положен за отглеждането на пчелите.

Това обясни Михаил Михайлов, председател на Обединен български пчеларски съюз, за Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Сродни публикации