1 211 кг опасни храни ще бъдат унищожени » Съвети в земеделието

април 24, 2024

1 211 кг опасни храни ще бъдат унищожени

Акценти

  • Предстои кукумата да бъде възбранена и унищожена в рамките на законоустановения срок

В тях е открита куркума с олово над допустимите норми.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са забранили продажбата на куркума, в която се съдържа олово. В Пернишкото експерти от Агенцията са спрели продажбата на 1 211 кг храни. Те са били пакетирани в местно предприятие. Забраната е наложена заради наличието на подправката куркума в продуктите, съобщи БНР.

По-рано тази година експерти откриха партида куркума, която е внесена от Индия и съдържа олово над допустимите норми. Това е установено чрез лабораторен анализ на взета проба. Тогава от БАБХ предприеха действия за забрана и изтегляне на наличните количества от пазара.

Въз основа на получена нотификация са проверени всички цехове за препакетиране на подправки и търговия, в които се осъществява търговия на едро с такива продукти. Според експерти на територията на Пернишка област в такива обекти не е установена от опасната подправка.

След това е подадена като налична в едно предприятие за преработка на храни. Осъществена е незабавна връзка с търговеца и след извършена проверка е установено, че има вложени минимални количества в храна. Част от храната вече е била в търговската мрежа и се е наложило да бъде изтеглена веднага. Останалото количество е било налично в склада на фирмата. Предстои кукумата да бъде възбранена и унищожена в рамките на законоустановения срок.

Начинът, по който ще бъдат унищожени храните, ще бъде съгласуван с Регионалната инспекция по околната среда и водите. Целта е да не се допусне екологично замърсяване заради оловото.

 

Сродни публикации