0,38 лв. ще е отстъпката от акциза за литър гориво » Съвети в земеделието

юни 22, 2024

0,38 лв. ще е отстъпката от акциза за литър гориво

Акценти

  • Остатъкът от средствата ще бъдат изплатени в началото на 2019 г.

До края на годината на фермерите ще бъдат изплатени 73 млн. лв. по схемата

Отстъпката от стойността на акциза за литър закупен газьол през 2017 г. ще бъде в размер на 0,38 лв. Това ще се отнася за горивото закупено по схемата „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство”. Това стана ясно след заповед на министъра на земеделието, храните и горите. Предстои до края на тази година да бъдат изплатени близо 73 млн. лв. Остатъкът от средствата ще бъдат изплатени в началото на 2019 г.

Това е третата кампания, в която процесът по кандидатстване за държавната помощ  е облекчен. Сега заявленията се подават заедно с опис и копия от фактурите за закупено гориво за съответната година. Вече отпадна задължението за водене на дневник. на Методика с разходни норми  служи за определяне на максималното количество гориво, което подлежи на подпомагане.

Националната агенция за приходите извършва проверки на фактурите след като бъдат приети документите. Помощта се изплаща на земеделските стопани директно, а не под формата на ваучери за гориво както преди.

 

Сродни публикации