Ясно ли е бъдещето на земеделието у нас » Съвети в земеделието

септември 24, 2023

Ясно ли е бъдещето на земеделието у нас

Акценти

  • По оперативни данни за 2017 г. изплатените финансови помощи за близо 2,5 млрд. лв.

Предстои да видим дали и догодина финансирането по различните мерки ще се случва в срок и според предварителните планове

На състоялата се церемония за наградите „Агробизнесмен на България – 2018“ на в. „Български фермер“ стана ясно, че догодина може да се очаква „пълна предсказуемост на министерството и структурите му“. Това обясни министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Връчен от него приз получи Светла Стоянова, която е зърнопроизводител от Плевенско. Преди 20 г. тя е започнала с обработката на 40 дка наследствени земи, а днес стопанството й е нараснало до над 20 000 дка.

По оперативни данни за 2017 г. изплатените финансови помощи за близо 2,5 млрд. лв. Само за сравнение, през 2016 г. те са били с 200 млн. по-малко. Тази година плащанията са извършвани съобразно индикативния график, с леки забавяния от не повече от няколко дни.

От своя страна експертите работят сериозно по закона за поземлените отношения. Взета е предвид и препоръката на парламента да се включат и темите за арендата и опазването на земеделското имущество. Очаква се крайният вариант на проектозакона да бъде предложен за обществено обсъждане в средата на следващия месец. От думите на министъра стана ясно още, че се работи за по-голяма справедливост в плащанията – за плодове и зеленчуци, както и за животновъдството. Целта е да се осигурят средства, които да покриват относително еднакъв процент от себестойността.

На срещата стана ясно още, че предстои  днес да започне кампания за промотиране на българските храни.

 

Сродни публикации