Ясна е причината за стомашното неразположение на децата в софийските училища » Съвети в земеделието

юни 25, 2022

Ясна е причината за стомашното неразположение на децата в софийските училища

Акценти

  • Изследваните проби от храната също са отрицателни

Една от пробите на персонала в кетъринг фирмата е била положителна за стафилококи

По-рано този месец бяха регистрирани два случая със стомашно-чревно неразположение при деца от две столични училища. Засегнати бяха ученици от 72 ОУ „Христо Ботев” и 151 СОУ – Национално средно общообразователно училище – София. Притеснени родители подадоха сигнали и служители от Областната дирекция по безопасност на храните – София (ОДБХ-София) към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършиха проверка. Резултатите са показали, че няма микробиологично замърсяване в средата, в която са се хранили децата.

От ОДБХ-София-град са инспектирали не само столовата база в училищата, но и кетъринг фирмата, която е отговорна за приготвянето на храната. Резултатите от пробите от работната среда и контактните повърхности съответстват по показател „Общ брой микроорганизми“. Акредитирана лаборатория за микробиологично изпитване получи проби от храната. Те също са отрицателни.

Инспекторите от БАБХ са връчили предписание за изследване за заразоносителство на персонала, който се занимава с приготвянето на храната. От общо 8 бр. проби, 7 бр. са били отрицателни, а 1 – положителна. Тя е на служител от кетъринговата фирма с длъжност – готвач. Неговият микробиологичен резултат е бил положителен за стафилококи. Лицето е отстранено от работа и е на домашно лечение.

При проверките не са констатирани несъответствия на действащото законодателство в областта на храните.

 

Сродни публикации