Ясен Янев: Страната ни трябва да има Пчеларски борд по подобие на тези в ЕС » Съвети в земеделието

май 21, 2024

Ясен Янев: Страната ни трябва да има Пчеларски борд по подобие на тези в ЕС

Акценти

  • Пчеларите притеснени, че целият бранш в Добруджа може да изчезне заради ежегодното отравяне на пчелите

Пчелари от област Добрич се събират, за да обсъдят проблемите в сектора.

От години те сигнализират за неспазване на Наредба 13 от страна на земеделските производители. Тя регламентира времето и видовете препарати за пръскане на посевите.

Поставени сме в безизходица, пчелите са натровени. Няма продукция, медът се продава на безценица.

Това обобщи пред БНР Ясен Янев, председател на Сдружението на българските свободни пчелари.

„Това е вследствие на пръскането със забранени химични препарати, които се внасят нелегално в България и това го знаят много добре в МЗХГ.“

Ситуацията спрямо предишни години се повтаря. Този път положението става по-лошо, защото екокатастрофата не се изразява само в умирането на пчели, каза Ясен Янев в предаването „Преди всички“.

Пчеларите трябва да заплатят от джоба си лабораторни анализи за натровените кошери, за да подадат жалба в „Растителна защита“ и БАБХ.

От тези институции отправят към земеделските стопани указания да установят откъде идва натравянето и „почти винаги, 99,99% няма никой виновен“, обясни Янев.

„Мирисът, който се усеща, пълзящите пчели по земята – това е очевадното. И накрая, когато дадете от джоба си 500 лева да дойдат да ви кажат – пчелите са ви натровени от химични препарати, които са забранени за използване от години и се внасят нелегално в България, /…/ се стига до ситуация, в която вие не можете да си защитите правата“, коментира Ясен Янев.

Като изход от ситуацията той вижда създаването на Пчеларски борд.

„Пчеларският борд ще определя къде да се секат гори, къде няма да се секат гори. Това е земеделска политика. 26 държави в ЕС имат пчеларски бордове.“

Липсва контрол върху изсичането на горите и опазването на екосистемата в страната, посочи Янев. „Не е нужно да си зооинженер, да отидеш на пчелина си и да чуеш как се секат безразборно горски масиви, което пряко влияе върху климата.“

 

За автора

Сродни публикации