Язовирите са с осигурени свободни обеми заради потенциалните валежи » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Язовирите са с осигурени свободни обеми заради потенциалните валежи

Акценти

  • Изпратени са  писма и до  Началниците на Регионални отдели от  ГД НЯСС с готовност да се следят водните нива на язовирите на териториите на съответните области

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор засилва екипите, осъществяващи контрол  на язовирите и съоръженията към тях.

Мерките се налагат във връзка с обявеното от НИМХ предупреждение от втора степен за интензивни валежи и гръмотевични бури. Те са в 8 области в Източна България и първа степен в 17 области от страната.

Оперативният щаб на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ е в готовност за действия при усложняване на метеорологичната обстановка.

Във връзка с горното служителите от ГД НЯСС поддържат непрекъсната комуникация със собствениците за:

  • – повишаване на водните нива в язовирите;
  • – състоянието на язовирните стени и съоръжения към тях.

Язовирите са с осигурени свободни обеми. Те са в състояние за поемане на висока вълна от потенциални валежи.

До областните управители са изпратени указания за предприемане на мерки от собствениците на язовирни стени и съоръженията към тях. А именно:

  • – да регулират и поддържат водните нива в язовирите гарантираща безопасната им експлоатация и недопускане на аварийни ситуации и създаване на риск от наводнения;
  • – да се осигурят проектните проводимости на преливниците и да се предприемат действия за недопускане запушването им.

Изпратени са  писма и до  Началниците на Регионални отдели от  ГД НЯСС с готовност да се следят водните нива на язовирите на териториите на съответните области. С особено внимание са язовирите с висок потенциален риск и каскадните язовири.

 

За автора

Сродни публикации