Яжте грозде за защита от ракови заболявания » Съвети в земеделието

декември 01, 2023

Яжте грозде за защита от ракови заболявания

грозде

Акценти

  • Гроздовите семена съдържат много минерали и микроелементи, които намалява опасността от развитие на остеопороза

Гроздето – дар от природата, които лекува всякакви болежки

Гроздето е един от най-разпространените плодове у нас. То се отглежда успешно в цялата страна. Сортиментът му е изключително богат. С края на лятото и началото на есента започва беритбата на вкусния плод. Той се консумира както в сурово, така и в сушено състояние, под формата на напитки, сиропи, сладка, компоти и др. Гроздето е много полезно за поддържането на добро здраве. Неговата захарност е много висока, затова не е препоръчителна храна за хората с диабет. От семките на гроздето също може да се извлекат множество ползи. Те често се използват за производството на масло, което е с множество лечебни свойства.

Хранителен състав

В хранителния състав на гроздето влизат бетаин, витамин А, С, Е, К, много голяма част от групата В. То е богато на фитостероли, калий, калций, фосфор, магнезий, флуорид,мед, натрий, селен, магнезий, манган, желязо. Широкия набор от аминокиселини в плода го правят подходяща храна за хората, които тренират усилено. След физическо натоварване гроздето бързо презарежда тялото с енергия.

Гроздовите зърна са богати на вода. Консумацията им действа хидратиращо на тялото. Растителните фибри в тях също са в изобилие. Флaвoнoидитe, миpицeтин и кверцeтин, забавят стареенето и подпомагат регенерирането на клетките. Те способстват за лесното отстраняване на свободните радикали от организма.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации