Ягоди от Южна България ще са първите в големите вериги по новите правила за повече български продукти » Съвети в земеделието

септември 24, 2023

Ягоди от Южна България ще са първите в големите вериги по новите правила за повече български продукти

Акценти

  • Най-късно до седмица ягодите ще са в търговските вериги, разположени в Южна България

Оранжерийни ягоди от Южна България ще са първите плодове, които търговските вериги ще продават в по-големи количества тази пролет по силата на постановлението, публикувано в “Държавен вестник” на 21 април.

То задължава търговците да увеличат асортимента от български продукти. Това показа проверка на “24 часа” сред производители на този плод от цялата страна. В постановлението е посочено, че търговските вериги имат 14 дни за привеждане на дейността си в съответствие с изискванията. Този срок изтича на 6 май.

Най-късно до седмица ягодите ще са в търговските вериги, разположени в Южна България. Този процес ще отнеме допълнително още една седмици в Северна България, където плодът зрее по-късно. Към 18-20 май на пазара ще излязат и първите ягоди, отглеждани на открито.

Производителите твърдят, че вече имат или са на път да сключат договори, но от хипермаркетите са ги предупредили да не споделят подробности, тъй като договорите им са конфиденциални.

Производителка на ягоди от Ловешко например каза, че е отделила за местна търговска верига половината от бъдещата си продукция, но все пак предпочита фермерските пазари или директното договаряне с клиенти, които познава от минали години.

Другата голяма група производители, които са в активни преговори с търговските вериги за доставяне на собствената си продукция, са собственици на оранжерии. В списъка на земеделското министерство е пълно с производители на домати и краставици от Благоевградско. Един от тях – Марин Трунгов от Сандански, каза, че още преди Великден е получил оферти от няколко вериги.

В списъка има и много производители на череши. Повечето от тях или имат договори с веригите от по-рано, или преговорите им са в много начална фаза. По принцип черешите в повечето части на страната стават годни за консумация около 3-4 седмици след ягодите. Производителите на овощни плодове като сливи, кайсии и праскови в списъка са съвсем малко, а и за тяхната продукция е още рано, за да сключват договори.

 

За автора

Сродни публикации