Южна Корея иска да внася български вина, етерични масла и млечни продукти » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

Южна Корея иска да внася български вина, етерични масла и млечни продукти

Акценти

  • По време на разговорите  от организацията  са проявили интерес и към други висококачествени български продукти, които да бъдат реализирани в Корея

Български вина, етерични масла и млечни продукти  са с изключителен потенциал да бъдат изнасяни за корейския пазар.

Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов. Той е на работно посещение в Сеул. С него е и председателя на Корейската асоциация на компаниите-вносители /КOIMA/ г-н Хонг Кванг-Хи.

KOIMA е организация, в която членуват над 8000 южнокорейски бизнес компании-вносители. Създадена е през 1970 г. Това е единствената бизнес организация в Република Корея, имаща за цел да подпомага вноса от чужбина. Играе много важна роля в насърчаването на търговията на страната.

По време на разговорите  от организацията  са проявили интерес и към други висококачествени български продукти, които да бъдат реализирани в Корея.

„През 2018 година българският износ за Корея надхвърли 106 млн. щ. д. Разчитаме на прояви като бизнес форуми и на активност от страна на бизнеса от двете страни за увеличаване на търговския обмен и за създаване на контакти с цел реализиране на съвместни проекти“.

Това посочи министър Караниколов.

Икономическият ни министър изтъкна и  предимствата на страната ни, като атрактивна дестинация за инвестиции.

„Подкрепяме експортно ориентирани сектори с висока добавена стойност и висок потенциал за внедряване на иновации в производството“, посочи още той.

По време на официалната си визита Караниколов се срещна още и със  заместник-министъра на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея г-н Ким Йонг -Рае.

Икономическият министър подчерта, че Република Корея е приоритетен икономически партньор в Азия и усилията ни са насочени към насърчаване на двустранното сътрудничество и засилване на икономическите връзки между двете страни.

От своя страна заместник-министърът на търговията на Корея изтъкна, че акцентирането на развойна дейност и сектори за високи технологии е ниша. Тя ще даде цялостен облик на България като страна залагаща на технологиите и дейности носещи висока добавена стойност.

 

 

За автора

Сродни публикации