Ще ядем ли грозде тази година » Съвети в земеделието

юни 19, 2024

Ще ядем ли грозде тази година

Акценти

  • В добри години добивите им от декар каберне са били около 300 – 350 кг, а сега не е ясно дали ще успеят да наберат повече от 100 кг/дка

На места добивите са тройно по-ниски, а цените си растат

В различните райони на страната производителите на грозде са с противоречиви мнения за реколтата и състоянието на насажденията си. Заради честите и обилни валежи това лято влагата създаде подходящите условия за появата на различни заболявания по лозите. Такова е и разпространяващата се мана, която е и една от причините за ниските добиви.

Заради слабата година на много места в страната гроздето се продава на по-висока цена, а именно около 2,50 лв. – 3,50 лв. Продавачите се хвалят, че стоката им е българска и качествена. Да, но пък е скъпа.

В резултат на мана по лозите в Пловдивско винените сортове са съсипани. От дъждовете и болестите добивите са спаднали тройно, че и повече. Стопани в селата Брестовица, Брестник и Първенец споделят, че в добри години добивите им от декар каберне са били около 300 – 350 кг, а сега не е ясно дали ще успеят да наберат повече от 100 кг/дка.

Много фермери в страната пострадаха тази година заради редуването на дъждове и суша. По лозята им се появиха и разпространиха не само брашнестата мана, но и сивото гниене. Дъждовете са попречили и на дейностите по пръскане и защита на лозята и затова очакваната реколта ще е изключително слаба.

сиво гниене

Някои обаче дори не могат да се похвалят и с толкова. Градушките също не бяха малко. Нанесените от тях щети са съсипали значителен брой масиви.

Въпреки неблагоприятните климатични условия все пак има и незасегнати насаждения, от където се прогнозират добри добиви.

Очаква се тази година прибирането на гроздето ще започне с около 2 седмици по-рано от обичайното.

 

 

Сродни публикации