Ще ядем ли български плодове тази пролет » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Ще ядем ли български плодове тази пролет

Акценти

  • Според първоначалните прогнози загубите бяха в размер около 70%

Костилковите овощни видове сериозно пострадаха заради ниските температури преди дни.

Още от края на месец март производителите на плодове у нас алармираха за щети по овощните дървета. От ниските температури са пострадали много от костилковите видове – череши, праскови, сливи и кайсии. Зимата тази година беше сравнително мека и топла, а в началото на пролетта температурите рязко се понижиха. Това причини измръзване на много от цъфналите по-рано плодни дръвчета.

Според първоначалните прогнози загубите бяха в размер около 70%. Овощарите у нас се надяват да няма повече слани през тази пролет, пише БНР. Ако този положителен сценарии се реализира, то загубите може и да се коригират леко. Дори и така те няма да паднат под 50%. Тези цифри са сериозни и означават, че реколтата тази година ще бъде сравнително по-слаба, а плодовете по-скъпи. Хората споделят, че за сега семковите овощни видове са без поражения, защото те цъфтят по-късно. През последните години все по-често ставаме свидетели на подобни застудявания и щети по реколтата.

Реално опасността да не се насладим на български подове все още съществува. Стопани коментират, че това е лошо както за тях, така и за нас. Тях дори и по-високата цена на продукцията не би ги спасила, когато реколтата е твърде малка.

Към момента е още рано за сключването на застраховки. Такива ще могат да се направят едва на 20 април 2019 г. Много от земеделските стопани у нас смятат, че тази дата трябва да се промени, защото проблемите с осланяването все по-често започват от началото на април. Така до 20 април вече няма какво да се застрахова.

 

Сродни публикации