Ще ядем ли български картофи тази година » Съвети в земеделието

февруари 21, 2024

Ще ядем ли български картофи тази година

Акценти

  • Фермери от Смолянско споделят, че цената на килограм картофи за консумация трябва да е около 0,90 - 1 лв.

Производители се оплаква, че добивите им са намалели значително не само заради дъждовното време през лятото

Много са пораженията върху селскостопанската продукция тази година. Реколтата от различните култури в цялата страна е драстично намаляла. Редица болести покосиха както плодовете, така и зеленчуците.

В Родопите земеделските производители се оплакват от набези на диви свине. Хората са притеснени за продукцията си. Това лято дъждовете оказаха неблагоприятно влияние върху реколтата. Последвалите ги периодите на суша допринесоха още повече за спада й. Сега и гладните диви прасета влизат в нивите и изравят каквото могат да намерят. След тях за стопаните нищо не остава. В село Момчиловци хората немогат да се справят с проблема. От опит знаят, че такива набези се случват всяка година, но сега животните са повече. Движат се на стада и така щетите, които нанасят са значително по-големи от отчитаните преди това.

Продължава работата по прибирането на продукцията. Именно по тази причина не е започнало и изкупуването на картофи. След като бъдат извадени те трябва да бъдат сортирани. Производителите се надяват цената им да се повиши заради по-ниските добиви. Това обаче може и да не се случи заради конкуренцията от страна на вносните зеленчуци.

Фермери от Смолянско споделят, че цената на килограм картофи за консумация трябва да е около 0,90 – 1 лв. За съжаление тази година не се очаква да се появят търговци, които да купуват количества на едро. С толкова слаба реколта повечето от производителите ще използват картофите за собствена консумация или ще ги продават сами. В района много от хората сеят все по-малко площи, защото рентабилността е ниска. Повечето от фермерите отглеждат зеленчуците за собствена консумация.

 

Сродни публикации