Ще успее ли Франция да ограничи глифозата » Съвети в земеделието

юли 13, 2024

Ще успее ли Франция да ограничи глифозата

Акценти

  • През 2017 г., въпреки приемането на новия Ecophyto план е отчетен ръст от 0,3 % в потреблението на фитосанитарни продукти

Много планове, големи амбиции, но изключително слаби и противоречиви резултати показаха данните за използваните пестициди във френските ферми

Така наречените Ecophyto планове, изготвени от Франция, имат за цел да ограничат употребата на фитосанитарните продукти. Към тях спада и глифозатът. За съжаление до момента постигнатите резултати не са особени добри. Дори се случва обратното, расте потреблението на пестициди. Това съобщават от EURACTIV France.

За съжаление практиката показва, че само доброто желание не е достатъчно. Пестицидите колкото и да са нежелани, толкова са и стабилни в позицията си сред продуктите за растителна защита. Многобройните национални планове за намаляване употребата на фитосанитарни продукти не дават нужните резултати. Предстои стартирането на третия Ecophyto план макар първият, започнал през 2008 г., да не беше особено успешен. Това пролича още през 2014 г. и 2016 г., когато стана ясно, че употребата на препаратите е скочила с цели 12 %.

Интересното в цялата ситуация е, че плановете се създава един след друг, а заедно с тях расте и употребата на пестициди. През 2017 г., въпреки приемането на новия Ecophyto план е отчетен ръст от 0,3 % в потреблението на фитосанитарни продукти. Така възниква въпросът, дали ще се постигнат заложените цифри? Според първоначалните планове до 2020 г. трябва да се реализира спад в употребата на пестициди равен на 25 % от стойността им, отчетена през 2008 г.  Още по-амбициозни са заложените цифрите от 50 % спад до 2025 г. Оказва се, че целите пред френското земеделие са трудно постжими.

Според обществено допитване, реализирано и организирано от план Екофито II +, този процес на изтегляне трябва да се възобнови. Представената през април, нова версия на плана включва и целта за изтегляне на глифозата след три години. Това е обещание на президента Емануел Макрон, който предопредели европейската програма за изтеглянето на препарата, насрочено за 2022 г.

Френският министър на земеделието и храните смята, че постепенно ще успеят да премахнат глифозата през 2020 г. Това не е според заложените времеви рамки, а от загриженост към обществото и потребителите.

В тази връзка френското правителство смята да извърши „значително разпределение“ на инвестиционния план от 5 млрд. евро, предназначени за селското стопанство в областта на фитосанитарните продукти.

Ефективност на наземните решения

Според направени проучвания има конкретни решения за намаляване на количествата фитосанитарни продукти, използвани в селскостопанското производство.

Мрежата Dephy, която подкрепя 30 000 органични и конвенционални стопанства за намаляване на употребата на пестициди, разполага с много окуражителни резултати. Отчетен е умерен спад на индекса на честотата на потребление във всички подкрепяни сектори, дори и в тези, които са особено зависими от химията.

Еспертите обясняват, че потребителите са взискателни в избора си. Те често искат перфектни плодове, без ухапвания от насекоми. Това прави секторът на овощарството много зависим от фитосанитарните продукти. Именно в него има около 160 000 хектара овощни градини и се наблюдава намаляване на употребата на пестициди във всички тях. Понякога този спад е значителен. В насажденията с мандарини сорт Клементина сега се използват с 40% по-малко пестициди в сравнение с отчетените стойности през 2008 г. По-скромно е това намаление при ябълките, където влаганите пестициди са само с между 10% и 15% по-малко.

 

Сродни публикации