Ще унищожат ли вредителите гората над Благоевград (ВИДЕО) » Съвети в земеделието

юли 13, 2024

Ще унищожат ли вредителите гората над Благоевград (ВИДЕО)

Акценти

  • Тази година пръскане срещу този вредител не е правено, макар че от горското стопанство предварително са знаели, че осата ще атакува боровете

Изсъхва ли гората над Благоевград?

Подобно притеснение изразяват в социалните мрежи десетки хора, според които жълтеенето на дърветата през май е притеснителен белег, че гората загива. От ЮЗДП обаче успокоиха, че проблемът е временен и се дължи на масирана атака от вредители, които не са били третирани заради коронавируса.

Гората край Благоевград, Бараково, Пороминово и Стоб масово е пожълтяла.

Местните хора са убедени, че проблемът е сериозен, защото в този период на годината дърветата обикновено са свежи и разлистени.

Експертите обаче са категорични, че гората не съхне. Дърветата пожълтявали, защото масово ги атакува ръждиво-боровата листна оса.

Този вид оса снася яйца, които се излюпват, стават гъсеници и почват да се хранят с листата на черния и белия бор. Младите гъсеници се хранят април и май. В момента е точно активното хранене и като изгризат външната част на иглолистото, то почва да жълтее и започва да прилича, че гората гори, или пък съхне”, обясни инж. Вера Станишева от ЮЗДП.

Трябваше до 30 април да се проведе пръскане. То нямаше как да се проведе, заради коронавируса не можахме да ги третираме заради забраните”, обясни още инж. Станишева.

Експертите успокояват, че до юли осите ще какавидират и дърветата ще се възобновят. Но дотогава пожълтелият им вид ще остане, а липсата на зелена обвивка около игличките им може да донесе други неприятности. „Това допълнително изсъхване на иглолистната растителност е допълнително условие, което способства за допълнително разпространение на евентуален пожар вътре в гората“, коментира Георги Сарафов от пожарната в Благоевград.

Следващото пръскане срещу боровата оса е предвидено за новия вегетационен период – през пролетта на следващата година. Дотогава ще се разчита на способността на гората да се възстановява сама.

 

 

За автора

Сродни публикации