Ще търсят откъде дойде чумата по овцете и козите » Съвети в земеделието

май 19, 2024

Ще търсят откъде дойде чумата по овцете и козите

Акценти

  • Биосигурността в някои стопанства е компрометирана, но опазването й е отговорност на собствениците им

Разпространилата се у нас чума по дребните преживни животни доведе след себе си не само зараза по овцете и козите, но и големи сътресения в бранша и властта.

С цел да бъдат проверени действията на българските институции във връзка с предприетите мерки за борба с болестта бяха поканени и европейски специалисти, които на свои ред призоваха хората за по-отговорно и сериозно отношение към издадените забрани и ограничения.  Много от ветеринарните специалисти коментират, че въпреки тежките последствия някои от стопаните продължават да не спазват изискванията за биосигурност.

След евтаназията и на последните стада в село Шарково остава невзета повторната проба от вторичното огнище на болестта обявено в град Болярово. Собствениците на стопанството продължават да не допускат специалистите да си свършат работата.

До момента така и няма яснота от къде е дошла заразата и какъв е източникът е. Предстои да бъде направен филогенетичен анализ на причинителя на заболяването чума по дребните преживни животни. Според специалисти биосигурността в някои стопанства е компрометирана, но опазването й е отговорност на собствениците им. Според политиката на ЕС за особено опасни вирусни заболявания по животните не се предвижда профилактична ваксинация.

 

 

Сродни публикации