Ще стигнат ли 11 млн. евро компенсации за унищожените свине » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Ще стигнат ли 11 млн. евро компенсации за унищожените свине

Акценти

  • Министър Танева обясни още, че еврокомисарят е поел ангажимента до 30 дни ЕК да реши с какъв процент ще съфинансира разходите на страната ни

БАБХ актуализира оценката си за размера на нужните компенсации заради АЧС

11 млн. евро финансова помощ поиска България за борба с Африканската чума по свинете. Размерът на тези средства беше определен въз основа на установените до 31 юли огнища. Вчера след среща на министъра на земеделието Десислава Танева и еврокомисаря по здравеопазване Витянис Андрюкайтис стана ясно, че България ще получи 2,9 млн. евро от ЕС.

Днес интервю по темата даде министър Танева. Тя коментира с подробности разпределението на средствата в предаването “Преди всички“ по Българското национално радио.

Средствата в размер на 2,9 млн. евро ще бъдат предоставени по т.н. „превенционни годишни планове 2018-2019 г“. Те ще са в подкрепа на:

  • Националната лаборатория за изследванията на африканската чума по свинете;
  •  диагностикумите;
  • броя лабораторни изследвания – всичко, което държавата осъществява като превенция и надзор в съответните зони.

Относно заявените 11 млн. евро министър Танева обясни:

„Те са по така наречената „възможност за спешна помощ“ в ситуация на африканска чума по свинете, както сме ние в момента. Това писмо беше изпратено на 30 юли от Българска агенция по безопасност на храните и включва прогнозната стойност за обезщетяването на огнищата, където са регистрирани в регистрирани свиневъдни обекти и по повод унищожаването на регистрираните свине в тези обекти“.

От БАБХ в понеделник са актуализирали прогнозата вземайки предвид и новите огнища на заразата. Така тази сума вече е достигнала 15 млн.евро.

Министър Танева обясни още, че еврокомисарят е поел ангажимента до 30 дни ЕК да реши с какъв процент ще съфинансира разходите на страната ни. Половината от средствата ще бъдат преведени авансово и с тях ще започне изплащането на обезщетенията.

Компенсациите от близо 15 милиона не са само за индустриалните свинеферми, а за „всички, които са регистрирани и с регистрирани свине“ но:

„Към настоящия момент, от 30 огнища, шест са регистрираните и шестте са индустриални ферми“, обясни още земеделският министър.

Месец след приключване на цялата процедура по унищожаването със съответните документи свиневъдите ще могат да получат обезщетенията си.

Съгласно действащата наредба, в рамките на един месец следва да се извърши оценка и след приемането й  да се плати обезщетение.

Министър Танева обясни още, че ще бъде отправено предложение в Превенционния план за 2020 година. То ще съдържа мерки насочени към биосигурността на малките стопанства.

„Ще трябва да ги защитим и да намерим тяхното мотивиране в европейското ветеринарно законодателство, за да получим тази подкрепа. Идеята е тези стопанства да репопулират, който желае разбира се, и отглеждането на свине да става при условия на биосигурност и регистрация. Това трябва да направим! Договорихме тези предложения да ги опишем и да ги предложим като ревизия на Превенционния план за 2020 година. БАБХ започва работа от днес по тази тема“.

Министърът на земеделието категорично подчерта, че предвидените 300 лв. на стопанство няма да бъдат платени на фирми за дезинфекция. Те следва да се използват от самите стопани. Парите ще се предоставят за почистване и дезинфекция на самите ферми.

Сега съгласно законовите изисквания у нас в стопанства тип „заден двор“ могат да се отглеждат до 5 прасета за угояване, но без свине майки.

Одит от ЕК ще бъде извършен в страната от 21 септември до 3 октомври. Целта е да се проследи прилагането на мерките за борба и ограничаване разпространението на АЧС.

Земеделският министър обясни, че не се притеснява от предстоящата проверка, защото мерките или плановете няма как да бъдат отречени. Те вече са одобрени от ЕК.

По време на посещението си миналия месец експертите на ЕК промениха плана по отношение на дивата свиня и мерките, които се прилагат. Има Европейска пътна карта за борба с АЧС на дива свиня.

„Тези мерки ни бяха наложени – по отношение на определяне на 200 квадратни километра инфектирана зона около установен случай, забрана за всякакви дейности в тези инфектирани зони, изключително и само претърсване за умрели трупове в рамките на два месеца, докато територията, на практика, се установи, че е чиста….“.

 

Сродни публикации