Ще спасяваме пари по програмата за рибарство с наддоговаряне на бюджетите » Съвети в земеделието

юни 14, 2024

Ще спасяваме пари по програмата за рибарство с наддоговаряне на бюджетите

Министрите решиха на днешното си заседание да разширят мерките за финансиране по Оперативната програма за развитие на рибарския сектор (2007-2013 г.), по които може да се договарят проекти над бюджетите, за да се постигне максимално усвояване на средствата по програмата, съобщава пресслужбата на кабинета.

Изпълнението на програмата за рибарство и аквакултури е най-лошо в сравнение с останалите оперативни програми за програмния период 2007-2013 г.

Към края на април са договорени близо 81% от бюджета на програмата (почти 81,8 млн. евро). Изплатените средства обаче са малко под 37 на сто (над 37,3 млн. евро), сочат данните, публикувани на единния информационен портал за структурните фондове на Европейския съюз (ЕС).

За сравнение, средно за всички оперативни програми договореният бюджет е над 108%,  т. е. има наддоговаряне на бюджетите, а разплатените пари са 61,5% от общия бюджет. За земеделските и рибарски фондове като цяло договорените средства са почти 94% от бюджета, а изплатените – 62,4%.

Още преди година предишното правителство прие да се наддоговори бюджетът по програмата за рибарство и аквакултури по няколко схеми за финансиране – за акваекологични мерки, инвестиции в аквакултури, преработка на риба, промоционални кампании и колективни дейности. Към тях сега се включват осите – "Аквакултура, риболов във вътрешни водоеми, преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура" и “Мерки от общ интерес”.

Програмата за рибарство и аквакултури започна да действа със сериозно закъснение – през 2010 г., въпреки че трябваше да тръгне през 2007 г. Това беше и първата програма, по която изгубихме пари заради слабо усвояване на средствата.

 

За автора

Сродни публикации