Ще скочи ли цената на хляба » Съвети в земеделието

септември 28, 2023

Ще скочи ли цената на хляба

Акценти

  • Според запознати в бранша, по-точни прогнози могат да се правят чак след като приключи жътвата в цялата страна

Много от зърнопроизводителите и хлебопроизводителите си задават въпроса какво ще се случи с цената на хляба тази есен. Ще има ли драстичен и изобщо някакъв скок. Честите градушки, обилните дъждове и влошеното качество на част от пшеницата според някои са бич за бранша и вещаят единствено спад в цените на търгуваното зърно, а не печалби за стопаните. Други обаче са на противоположното мнение. Според тях ситуацията в момент не гарантира повишение на цените на хляба в бъдеще.

Променливите котировки на пазарите, климатичните условия, добивите на зърно са само час от факторите, който оказват влияние на цялостната картина. Никой не може да каже със сигурност какво ще се случи, но надежда за запазване на сегашните цени на хлебните продукти има.

Според запознати в бранша, по-точни прогнози могат да се правят чак след като приключи жътвата в цялата страна. До тогава преценките, предположенията и реалните отчетени стойности ще продължават да се различават.

Намалението на цените на зърното сега не е гаранция за бъдещо повишение на тези на хляба. Въпреки разнородните мнения по въпроса зърнопроизводителите в цялата страна остават единодушни и продължават да се надяват на хубаво време, за да приключат кампанията по прибирането на реколтата.

 

Сродни публикации