Ще си тръгне ли зам.-министър Чавдар Маринов от МЗХГ » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Ще си тръгне ли зам.-министър Чавдар Маринов от МЗХГ

Акценти

  • Заместник-министърът заяви, че има огромна подкрепа от бранша

Аз съм избран като зам.-министър от бранша и винаги съм защитавал интересите на сектора и потребителите.

Това каза зам.-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов пред БТВ предвид поиската му оставка в разгара на кризата с COVID-19. За момента все още няма официално решение за освобождаването му.

„Министър Танева винаги е казвала, че аз съм ангажимент, поет от предходния министър – Порожанов. Тя на негово място никога нямало да назначи човек от бранша, по-скоро би подала оставка.“, заяви Маринов.

Проблем с веригите има – той е огромен и е от години.

Още през август месец Чавдар Маринов е правил среща с големите вериги заради сигнали на земеделски производители, които нямат достъп до пазарите. Категоричен е, че мерки трябва да се вземат, но да са законови.

„Направихме среща при икономическия министър г-н Караниколов. Много ясно той също каза подобно нещо. Направи консултанция с румънския си колега. Те били тръгнали по подобен път, но ЕК ги е „ударила през ръцете“., коментира заместник министърът.

Държавата трябваше да покаже социална ангажираност.

„Във всички болници,детски градини, училища, социални патронажи, въобще навсякъде в държавните администрации да започне да се консумира българска чиста храна. Това беше примерът, който трябваше да направи държавата и да каже на веригите: Вижте какво направихме ние, искаме от вас в тази криза да направите същото нещо.“, каза още зам.-министърът.

Той коментира, че законовите мерки трябва да бъдат следвани точно и ясно. Това постановление, което е подготвено няма да доведе до абсолютно нищо. Маринов уточни, че трябва да е ясно за всички: „не може да откъснеш домата от градината и директно да отидеш да го предоставиш в търговската верига“.

Веригите искат да има количество, качество, партидност, опаковка, регулярни доставки, сезонност, предвидимост. Всичко това е роля на основно звено по веригата на доставки. Именно на организациите на производители, на които им „отрязаха краката“. Няма как земеделецът сам по себе си с 2-3 декара да прави доставки в големите вериги регулярно, както те искат.

Друга спрягана причина за освобождаването му са и проблемите в биологичното производство в страната. Тези доводи той коментира по следния начин:

„Проведени са три одитни мисии в България, които са катастрофални. Вследствие на тези три одитни мисии ЕК, Европейска сметна палата и Българска сметна палата бяха спрени парите за биологично. В момента, от 10 дена, имаме първия положителен предварителен одитен доклад, който гарантира 40 млн. евро на всички биологични производители.

В заключение заместник-министърът заяви, че има огромна подкрепа от бранша. Все още не е подал оставка и решение дали да го направи ще вземе заедно с бранша.

 

За автора

Сродни публикации