Ще се увеличат ли правомощията на шефа на ДФЗ » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Ще се увеличат ли правомощията на шефа на ДФЗ

Акценти

  • Ако нарушителите си получат средствата обратно, то санкциите ще останат за сметка на данъкоплатците

Земеделската комисия предложи законови промени за санкциите за европроектите.

Днес трябва да бъде разгледано предложението на земеделската комисия за узаконяване на методиката за санкциониране на нарушенията по европейските проекти.

Върховния административен съд (ВАС) отмени методиката с аргумента, че тя е нищожна. Така беше поставена под съмнение легитимността на събраните вече глоби, пише БНР.

Ще бъдат ли събрани санкциите за къщите за гости

Предложението на земеделската комисия дойде от нейния председател Мария Белова, която зае мястото на Десислава Танева. Целта е да се узакони Методиката за санкции върху изпълнението на проекти по програмата за селските райони. Тя е изготвена от Румен Порожанов още по времето, когато той беше изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.

Според ВАС изпълнителният директор на Фонда няма правомощията да издава подобни нормативни актове. Така възникнаха и опасенията за законността на глобите, които бяха наложени досега. Интересното е, че ако в резултат на това нарушителите си получат средствата обратно, то санкциите ще останат за сметка на данъкоплатците.

Законодателните промени, предложени от земеделската комисия, ще делегират правото на изп. директор на ДФЗ да издава методика за налагане на санкции. Осен това се променя и прагът, под който държавата може да не търси възстановяването на изплатени средства по европейски схеми. От 100 той се повишава на 250 евро.

 

Сродни публикации