Ще се работи за максимално бързо изплащане на субсидиите на животновъдите » Съвети в земеделието

юли 24, 2024

Ще се работи за максимално бързо изплащане на субсидиите на животновъдите

„Ще настоявам за максимално бърза актуализация на бюджета, за да може до края на ноември да бъдат изплатени националните доплащания за животновъдство“. Това каза министърът на земеделието и храните Васил Грудев на среща в МЗХ с представители на животновъдни асоциации, на която бяха обсъдени актуалните проблеми в сектора. „Разбираемо е, че има напрежение в сектора, и Ви уверявам, че няма да отстъпим от ангажиментите, които сме поели и защитили в проекта за актуализация на бюджета, одобрена от МС“, подчерта министърът.

Той припомни, че България е изпратила в Европейската комисия план за ваксинация срещу „син език“. Имунизацията ще започне в края на февруари догодина от Южна България и се предвижда да приключи до началото на април. „Изплащането на обезщетенията на животновъдите ще бъде на принципа „първи постъпил-първи платен“, обясни министър Грудев.

По отношение на намаляващата изкупна цена на млякото Грудев коментира, че ситуацията е изключително тревожна и в останалите страни в ЕС. „Може да работим в посока на експортни субсидии, което е реална възможност за задвижване на целия сектор, който търпи загуби заради ембаргото на Русия“, допълни Грудев.  Той поясни, че е провел срещи с негови колеги от страни-членки на ЕС, на които са се разбрали за търсене на съвместни решения по проблема.

 

За автора

Сродни публикации