Ще се отнемат от субсидиите на стопаните, неспазващи противопожарните мерки » Съвети в земеделието

септември 24, 2023

Ще се отнемат от субсидиите на стопаните, неспазващи противопожарните мерки

Акценти

  • Паленето на огън в близост до гори е една от най-честите причини за пожари през лятото

На територията на Старозагорска област от началото на година са възникнали шест горски пожара.

Това стана ясно на работно заседание при областния управител.

Поводът е настъпването на пожароопасния сезон.

И тази година се забранява паленето на огън на места, които се намират на разстояние по-малко от 100 м от гори и горски масиви. Земеделските стопани и производители по места са уведомени за мярката, а при неспазване на предписанията ще бъдат налагани санкции, включително и намаляване на субсидиите.

От Втора механизирана бригада съобщиха, че 20 военнослужещи са в готовност да оказват помощ на пожарникарите при възникването на пожари. В Казанлък към 62-ра Стрямска бригада също има формирование, което е готово да съдейства при горски пожари.

В момента се извършват проверки за изправността на земеделската техника преди жътвена кампания.

Пътнопочистващите фирми също се готвят за пожароопасния сезон-косят се сухите треви край пътищата. Почистват се и от битови отпадъци откритите места за почивка.

Доброволните формирования към общините са обучени и разполагат с необходимата екипировка, а техниката, предназначена да оказва помощ при пожари, е в изправност.

„Институциите в област Стара Загора, ангажирани с предотвратяването, ограничаването и гасенето на горски пожари, са практически готови за сезона. Призоваваме земеделските стопани и всички граждани към отговорност, повишено внимание и спазване на законовите разпоредби“, заяви областният управител Гергана Микова.

 

За автора

Сродни публикации