Акценти
- Диненият мед може да се консумира и от диабетици
Динен мед /маджун/ ще варят на 25 август жителите на силистренското село Смилец в местност край селото, съобщават от кметството за БТА.
Идеята да се представи възстановка на цялостния процес за приготвянето на динения мед/маджун/ е от женския клуб към читалището „Светлина-1906“. Привлечени са млади хора.
За да се приготви диненият мед/маджун/, дините се изстъргват, изсипват се в обикновени съдове и се слагат на огън, докато се получи сок. После той се прецежда от семките и се вари отново до сгъстяването му.
Подготовката на празника започва със засяване на бостан още през пролетта. Целият процес „от нивата – до тавата“ е интересен за различните поколения, които участват в дейностите месеци наред.
При засяването по традиция, за да се родят големи дини, бабите и децата се търкалят в бостана. За празника се подготвят и ателиета за домашна баница на пещ и за динени фантазии. Ще има ревю на народни носии и накити за деца до 10 години и конкурсна фолклорна програма.
Но най-напред в земята се издълбават така наречените „котлони“, в които се пали огън, с „гнезда“ за съдовете /тави/ и изход за дима.
Диненият мед се е използвал в старите и трудни времена като подсладител. Може да се консумира и от диабетици.