Ще приберат ли пшеницата в Пловдивско » Съвети в земеделието

юли 13, 2024

Ще приберат ли пшеницата в Пловдивско

Акценти

  • Влагата е толкова висока, че е причинила покълване на зърното
  • Към момента у нас пшеницата се търгува за 25-30 лв/кг в зависимост от качеството, което притежава

Влошената метеорологична обстановка напоследък пречи на селскостопанските дейности в цялата страна. Не остава по-назад и Пловдивска област. Изпитания по прибиране на пшеницата там не липсват. Много от зърнопроизводителите са оставили най-хубавата си пшеница за реколтиране накрая. Целта е да се изпече зърното. Дали времето ще позволи това да се случи, никой не може да прогнозира. Стопаните в региона се надяват на слънчеви дни и възможност да изпълнят до край дейностите по прибирането на продукцията си.

На много места зърнопроизводителите се оплакват от лошото качество на реколтата тази година. Влагата е толкова висока, че е причинила покълване на зърното на различни места в областта. Градушките също не са подминали стопаните в Пловдивско. Локалното им проявление затруднява още повече усложнената обстановка. Машините не могат да влязат на полето и да работят, защото не спира да вали и почвата не може да изсъхне.

Към момента средния добив на пшеница възлиза на 450-500кг/дка. Очаква се след края на жътвата той да покаже намаление с 15-25% спрямо миналогодишните стойности. Лошото качество също ще затрудни изкупуването на реколтата. За разлика от растящите цени на международните пазари, към момента у нас пшеницата се търгува за 25-30 лв/кг в зависимост от качеството, което притежава.

Успокояващ за зърнопроизводителите в региона е факта, че реколтирането на ечемик и рапица е приключило. Там добивите са близки до миналогодишните, а именно в диапазона 450-500 кг/дка. Хубавото е, че на места рапицата може да се похвали и с по-добър добив спрямо този през 2017 г. Районите ударени от градушки обаче отчитат по-ниски стойности на реколтата в размер между 220-250 кг/дка.

 

Сродни публикации