Ще получим ли финансова помощ от ЕС за борба с болестите по животните » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

Ще получим ли финансова помощ от ЕС за борба с болестите по животните

Акценти

  • Борбата трябва да бъде обща, т.е. защитавайки себе си, трябва да мислим и за останалите

Евродепутати поискаха 40 млн.евро, за да борим по-ефикасно чумата по животните

Все повече се разпространява болестта Африканска чума по свинете в Румъния и други страни от Европа. По сухопътната ни граница вече е изградена ограда за защита от набези на диви свине. Провеждат се редовни проверки. Все още важат ограниченията за внос и транспорт на свинско месо и продукти с и от него. Това са само част от мерките предприети за недопускане навизането на болестта. Опарихме се много сериозно по-рано тази година, не от Африканската чума, а от тази покосила козите и овцете в страната. Обезщетения се изплащат не само на стопаните у нас. В северната ни съседка умъртвените животни заради АЧС са изключително много. И там плащанията в помощ на стопаните са в големи размери и продължават да растат.

Евродепутати изразиха тревогите си във връзка с разпространяващите се болести. Именно заради щетите нанесени от ширещата се чума беше направено и предложение за увеличение на бюджета на ЕС за 2019 г. Български и румънски евродепутати се обявиха в подкрепа на идеята то да е в размер на 40 млн.евро.

Борбата с чумата по свинете и дребните преживни животни е сериозна, необходимо е своевременно действие и строги мерки за недопускане разпространението й по животните. В България бяха наложени редица ограничения именно с цел защита от навлизането на зараза с АЧС. Изпълнението на предприетите мерки обаче трябва да бъде подплатено финансово. Дори една телена ограда или пък оборудване за своевременно разпознаване, диагностициране или отделяне на заразените животни струва пари.

Борбата трябва да бъде обща, т.е. защитавайки себе си, трябва да мислим и за останалите. Нито една страна не е обезопасена на 100 %, за да се гарантира цялостна защита на животните. Ако не сме единни в борбата с болестите по животните рискуваме зараза не само на отделни, изолирани места, но и на цяла Европа. Чумата независимо от това дали ще е свинска или по овцете и козите може да нанесе толкова големи икономически вреди, колкото не можем и да си представим. Именно това е идеята, около която се обединяват евродепутатите искайки финансова помощ от ЕС.

 

Сродни публикации